"Pravljenje 'garnizonske države' neshvatljiv potez": Vojni analitičar o zabrani izvoza oružja 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula)

Obustavljanje izvoza naoružanja i vojne opreme u narednih 30 dana je politički marketing i nema racionalno obrazloženje osim svesne izolacije zemlje i smanjenja prihoda vojne industrije Srbije, smatra vojni analitičar Aleksandar Radić.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je prošle nedelje najavio ovu meru, a Novosti su u četvrtak objavile da će predložiti Vladi da se donesu akta radi obustavljanja izvoza naoružanja i vojne opreme u narednih 30 dana.

On će to uraditi na osnovu Zakona o predsedniku Republike i Zakona o Vojsci Srbije, a zbog usložnjavanja bezbednosne situacije u državi, prenele su Novosti.

Prema informacijama ovog lista, po isteku navedenog roka, Vučić će, zajedno sa Savetom za nacionalnu bezbednost, odlučivati da li će biti produžetka.

U Odluci predsednik zahteva da se naoružanje i vojna oprema, uskladištena, proizvedena ili u fazi proizvodnje – u privrednim subjektima na teritoriji Srbije prioritetno stave na raspolaganje našim oružanim snagama i Ministarstvu odbrane.

Prošle nedelje je Vučić rekao da se Srbija ne sprema za rat, ali da su Srbi na severu Kosovo pod opštim napadom i da će Srbiji trebati svo oružje i oruđe u budućnosti kako bi bila spremna da sačuva i živote svog naroda i svoju zemlju“.

Vučić je tada najavio da će potpisati Odluku o zabrani izvoza svakog oružja, oruđa ili municije, jer „sve mora da bude pripremljeno u slučaju agresije na Srbiju“.

On je rekao i da Srbija i Vojska Srbije imaju dovoljno zaliha goriva – „92 dana dizela i 81 dan benzina“ kao i da je vojska „100 odsto popunjena hranom i gorivom“.

Za vojnog analitičara Aleksandra Radića ovo je, ako se realizuje, neshavtljiv potez.

"Pravljenje 'garnizonske države' neshvatljiv potez": Vojni analitičar o zabrani izvoza oružja 2
Foto FoNet Zoran Mrđa

– Srbija je primarno izvoznik naoružanja. Do pre par godina izvoz je bio dominatan u ugovorima koje je sklapala država, ali ako gledamo u celini poslovanje naše privrede izvoz je zapravo glavni prihod naše odbrambene industrije. Sada narudžbina ima, ali jednostavno sve te naše fabrike ne bi mogle da posluju ako nema izvoza. Ako se to uradi, fabrike su u krizi a politički mi pokazujemo i ponavljamo paradoksalan potez – objašnjava on.

I podseća da je Srbija u dva navrata prekinula vojnu saradnju sa svim zemljama, prvo 2020. na šset meseci, od septembra do marta, što je bio presedan, kaže, pa ponovo od kraja februara prošle godine zbog novonastalih okolnosti na istoku, kada su prekinute vežbe i obuke.

Prema njegovim rečima, taj mehanizam je, ne zna se tačno kada, relaksiran budući da je u junu održana vežba Paltinasti vuk a i raketne jedinice lovačke avijacije su išle na gađanje u Bugarsku.

– Zemlja koja donese takvu odluku ne samo da dovodi sebe u poziciju da sebi oduzima mogućnost zarade već postoje i relevantni partneri o kojima treba razmišljati. Ako izuzmeno Severnu Koreju, cilj NATO je da bude deo šireg konteksta globalne saradnje. Ako ste partner koji kaže nećemo da izvozimo, stvarate „garnizonsku državu“, hoćete da se izolujete. Nejasno je šta je poruka i da li je taj dramatičan ton zaista nužan u ovim okolnostima – ukazuje on.

A na pitanje da li je jasan povod za odluku odgovara da ne, osim marketinga prema domaćoj javnosti.

– Kao što sa vojne strane ne možete da razumete i objasnite podizanje borbene gotovosti snaga. To je ozbiljna aktivnost, druge zemlje kad to urade idu u rat. To je reakcija na vrlo ozbiljne krize i ne radi se zarad televizijskog šoua svakih nedelju dana. Sada kada pričamo o izvozu naoružanja to može da zvuči dobro ljudima koji gledaju par televizija i kojima se može objasniti da je to svrsishodno. Ali kada je reč o potrebama vojske Srbije treba reći da imamo velike potrebe za uvozom – objašnjava on.

I dodaje da kompletna domaća proizvodnja zavisi od stranih elemenata, poput na primer oklopnog vozila Lazar 3 čiji je motor američki, nezavisno vešanje francusko, a pancirni čelik kupljen u Sloveniji.

– Ne možete ni u jednoj oblasti pa ni u vojnoj da budete samodovoljni – kaže Radić.

Kao primer za posebnu kontradiktornost koja pokazuje da nešto u mehanizmu, razmišljanju i odlučivanju u odbrambenim temama nije u skladu sa zdravim razumom, on navodi to da postoje težnje, kako kaže grupe ljudi, da Srbija ima svoj treći kalibar metka, iako postoje dva prihvaćena u svetu, za automatsku pušku kao osnovno naoružanje vojnika.

– To je suludo, jer kao da ste sad odlučili da promenite napajanje za sve uređaje i kažete ovo će biti bolje za nas. Argument koji koristi taj lobi je da mi, kao i Amerika koja to radi, imamo svoju fabriku koja to može da proizvede. Ali ne možete Srbiju izopštiti i njen vojnik jednog dana ne može da dobije metak iz inostranstva, ako mu treba,  jer mi treba da imamo sve svoje – ukazuje on.

Prema njegovim rečima, apsurdno je malu zemlju poput Srbije izvesti iz globalnog konteksta i dovesti do toga da nema savetnike i nekog na koga može da se osloni.

– To je toliko iracionalno da je vrlo teško poverovati da bi neko mogao da odnese takvu odluku – smatra naš sagovornik.

A kada je reč o argumentu zaliha, on kaže da naše fabrike imaju svoje kapacitete i da je apsurd da mogu da naprave toliko zaliha budući da je rat u Ukrajini pokazao da ni Amerika nema toliko zaliha za napružavanje Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari