Vučić: U toku je opšti napad na Srbe, tražićemo hitnu sednicu SB UN 1Pritnskrin RTS

Akcija progona Srba sa Kosova i etničkog čišćenja je u toku. Dobro organizovana od strane vlasti u Prištini, ali i podržana od strane pojedinih iz međunarodne zajednice – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjon konferenciji za novinare.

Već 11 godina učestvujem oko pregovora u vezi sa KiM, dodao je, naznačivši da se danas Srbija nalazi u najtežoj situaciji.

– Ne svojom željom, odgovornošću, već svakodnevnim aktivnostima režima u Priština, već i onima koji blagonaklono gledaju i ćute na to, napomenuo je.

Događa se pokušaj etničkog ćišćenja na Kosovu, rekao je Vučić.

Kako je rekao, „možda bi mi bilo lakše da ne kažem da je u toku etničko čišćenje na Kosovu, mogao sam da zabijem glavu u pesak kao noj i da kažem nije ništa strašno…“.

Ipak, on je rekao da mu ne pada na pamet da vodi rat protiv NATO, ali isto tako i da mu ne pada na pamet da laže sopstveni narod da se ništa ne događa.

Vučić je naveo da želi da nas obavesti da je akcija pogroma, progona i etničkog čišćenja koji provodi prištinski režim dobro organizovana planirana i podržana od pojedinih krugova u međunarodnoj zajednici.

On je dao i primere, poput donete odluke da svi viđeniji Srbi koji bi mogli da budu tačka otpora prištinskom režimu moraju da budu ubijeni, uhapšeni ili sklonjeni.

Prema njegovim rečima, ta akcija je krenula još u Štrpcu 2021. godine hapšenjem trojice Srba koji su još uvek u pritvoru.

– Ćuti Euleks i međunarodna zajednica. Ja ne mogu da ćutim jer neću da saučestvujem u progonu svog naroda – naveo je on.

Uhapšeno je, kako je rekao od kada je Kurti preuzeo vlast, još dvadesetak Srba čija je sva imena naveo.

– Ta akcija je brižljivo pripremana. Najpre je morala da bude urađena puna kriminalizaciaja srpskog naroda uz pomoć inostranih i domaćih medija potpomognutih stranim službama – naveo je on.

Kako je dodao, u toku je drugi deo akcije u kojoj pokušavaju da zaplaše stanovništvo na severu.

Nabrojao je tačke koje su, kako je rekao zauzete, i kojima „oni pokušavaju da spreče podizanje barikada, uvoz robe iz Srbije, da unesu potpuni strah u svaku srpsku kući i da obezebede prisustvo bednih Srba koji bi po svaku cenu želeli da se dodvore okupatoru“.

– Takvih je veoma malo. Ima ih 3o u protivpravmoj vojsci – rekao je Vučić.

Vučić je i pokazao mapu tačaka na kojima se nalaze prištinske snage bezbednosti.

Ališa Kerns udarila na crkvu i zdravstveni sistem – stubove srpskog naroda

Ališa Kerns, poslanica britanskog parlamenta, poznata po antisrpskim stavovima, svojim izjavama uvela je još dva napada na stubove srpskog naroda – crkvu i zdravstveni sistem, rekao je Vučić.

– Ne brini, gospođo, mi već sprovodimo istragu protiv tebe, ko te plaća, zašto lažeš i zašto dovodiš Srbiju u tako tešku poziciju – rekao je Vučić.

On je naveo niz navodnih napada na službe hitne pomoći na severu Kosova kako bi „ugrozili srpski narod”, koje je izvršila kosovska vlast.

Prema njegovim rečima, tu je i akcija protiv SPC.

– U našim razgovorima o SPC, kada je Kurti govorio o tome, on je rekao svojih ispraznih i uglavnom pretećih rečenica. Rekao je postoji samo jedan opasniji neprijatelj od Vučića, a to je SPC. Njegove reči su da je SPC izvor svakog zla – naveo je on.

Kako je zaključio zato on o tome želi da razgovara pod specijalnim uslovima.

Srbija će tražiti hitnu sednicu SB UN

U toku je opšti napad na Srbe, kaže, i želi da poruči međunarodnoj zajednici, da smo čekali formiranje ZSO i bilo kakav ozbiljan proces u tom smeru, puštanje na slobodu nevinih ljudi, a ništa se od toga nije dogodilo.

– U skladu sa svim tim spremni smo da nastavimo razgovore. Jasno je da je Srbija saterana u ćošak i uza zid – kazao je on.

Kako je rekao, zamoliće sledeće nedelje za hitan razgovor sa šefom NATO Jensom Stoltenbergom da ukaže na situaciju i kaže šta može, a šta ne, a odmah posle će Srbija tražiti, po prvi put na ovakav način, sazivanje hitne sednice SB UN imajući u vidu da su životi Srba ugroženi.

Lično će prisustvovati tooj sednici, što, kako je rekao, ukazuje na važnost te sednice.

Zahtevaćemo da SB UN u skladu sa svoim ovlašćenjima preduzme hitne mere da zaštiti Srbe na Kosovu, konkretno da naloži međunarodnim snagama Kfora da ispune članove Rezolucije 1244 SB UN, te da onemoguće svako delovanje privremenih institucija u Prištini koje urožava bezbednost i dostojanstvo Srbije.

Pod dva, tražićemo da izvrše demilitarizaciju svih naoružanih formacija kosovskih snaga bezbednosti, istakao je.

Postojaće i treća tačka u skladu sa odgovorom, ko je nadležan da zaštiti Srbie na Kosovu, naveo je Vučić pomenuvši da se anticivilizacijski čin i progon Srba mora zaustaviti.

Sledeće nedelje će potpisati odluku o zabrani izvoza oružja i oruđa iz Srbije, jer je, kako je rekao, vitalni interes Srbije ugrožen i mora da bude pripremnjeno u slučaju agresije na Srbiju.

A potom je govorio o energetskoj krizi i zalihama gasa koje Srbija ima.

Da li se Srbija sprema za rat?

Na pitanje da li se to Srbija sprema za rat, odgovorio je da ne, ali je spremna da sačuva svoju zemlju od svih koji bi želeli da ugroze njen suverenitet i integritet.

Upitan zašto međunarodna zajednica ne preduzme nešto, odgovara da svi oni rade zajednički, ali da se snage NATO tj. Kfor ponašaju najozbiljnije.

– Kvinta drži pod kontrolom sve procese od Euleksa do NATO. Oni puštaju i ispituju gde su živci Beograda i Srbije a da Kurtiju dopuštaju sve. Sve ovo je izvor i uzrok krize. Nadaju se da se u tišini problem Srba reši. Sve je kod njih normalno i kad uhapse ljude zbog majice – naveo je on.

Kako je dodao, nemojte da očekujete sa se tu nešto promeni.

Zapitao se zašto se pominju sankcije prema Srbiji koja je sve uradila i dao odgovor da postoji nekoliko zemalja koje zelje da Srbija mora da bude mala na svaki način.

– Nadali smo se objašnjenju i zvinjenu britanske vlade, ali sada znamo da ga nećemo dobiti – rekao je Vučić.

Na pitanje Pinka o pisanju Danasa da Luksemburg, čiji je premijer nedavno boravio u Beogradu, kaže da to „kažu neznalice“.

A na pitanje da prokomentariše izjavu socilologa Jove Bakića da je SNS krdo i da treba naći lovce da ga rastera, kaže:“Počnite da nas lovite. Nemojte više da nam pretite. Ne idemo nigde. Uradite više to i nemojte da nas maltretirate više s tim“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari