Eparhija raško-prizrenska: Da Kfor odmah proveri navode britanske poslanice o umešanosti SPC u šverc oružja 1Foto: Eparhija raško-prizrenska

Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve (SPC) tražila je večeras od misije Kfora da odmah proveri optužbe iznete protiv SPC za umešanost u šverc oružja na Kosovu.

Ta eparhija je u saopštenju navela da insistira da se optužbe britanske poslanice Ališe Kerns, objavljene u medijima, hitno provere i da traži od Kfora, pri kojoj je bila britanska jedinica, da javnosti saopšti da li može da potvrdi te navode.

U saopštenju je dodala da to traži „jer je nemoguće da britanski vojnici Kfora imaju ove informacije, a da ih ne saopšte svojim nadređenim strukturama u komandi“.

„Ukoliko bi se ove tvrdnje pokazale kao istinite, crkvena lica za koja se dokaže da su eventualno umešana u zloupotrebu objekata SPC i crkvene službe za navodno prenošenje ili skladištenje oružja, snosiće najstrožije crkvene kazne i neće moći da nastave svoju javnu službu“, piše u saopštenju.

Eparhija je navela da će, u slučaju da Kfor ne može da potvrdi istinitost tvrdnji, tražiti preko britanske ambasade u Prištini izvinjenje poslanice zbog zapaljive i netačne izjave.

Eparhija je navela da je primila „sa dubokom zabrinutošću“ u više medija objavljenu izjavu Kerns, koja je u toku izlaganja u parlamentu, direktno optužila SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari