Da li će Lajčak uspeti da urazumi Kurtija i Vučića, kako bi se izbegao novi rat? 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ (1) / VASSIL DONEV (2) Arhiva

Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo i Srbije se ponovo vratio u misiju da urazumi premijera Kosova Albina Kurtija, ali i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, jer je blokada dijaloga i miniranje Ohridskog sporazuma intencionalno i u postupcima očigledno bilo obostrano – komentariše za Danas Škeljzen Malići, politički analitičar, filozog i publicista iz Prištine.

Komentarišući činjenicu da je EU već uveliko zašla u uvođenje sankcija režimu Kurtija, kao i da najavljuje sankcije Srbiji, ukoliko režim Vučića ne bude ispunjavao zahteve Unije, sagovornik Danasa utvrđuje da je vlast u Prištini bila u neverici zato što se samo ona našla pod udarom mera EU.

Da li će Lajčak uspeti da urazumi Kurtija i Vučića, kako bi se izbegao novi rat? 2

. Kada je Brisel prošle nedelje objavio kaznene mere samo za Kosovo, a ne i za Srbiju, to je na Kosovu primljeno sa nevericom i čuđenjem, zašto se kažnjava samo jedna strana kada obe strane doprinose eskalaciji – kaže Malići.

Mislim da je kažnjavanje Kosova bilo očekivano, dodaje, jer je već godinu dana vlada Kosova upozoravana da ne preduzima nekoordinare i jednostrane „suverene“ mere već da sarađuje u deeskalaciji krize, a to se nije dešavalo zbog tvrdoglavosti premijera Kurtija, koji je i bez velikog političkog sporazuma i usaglašavanja načina njegove realizacije, vodio politiku uterivanja kosovskih Srba u demokratiju, što je samo pojačavalo njihov otpor.

– Amerikanci su prvi izgubili strpljenje sa Kurtijem, otkazali su važne aranžmane za kosovsku vojsku i važne investicije u infrastrukturne projekte, a obustavili su i sve političke kontakte na visokom nivou. A to je sada učinila i EU, jer je Kurti na tri zahteva EE za deeskalaciju, odgovorio sa osam svojih zahteva koji samo komplikuju stvari – ističe Škeljzen Malići.

Ipak, napominje, Lajčak je u Prištini izjavio da i Srbija treba da očekuje sankcije ako ne preduzme mere deeskalacije.

– To verovatno znači da je Lajčak načelno prihvatio nekoliko tačaka iz Kurtijeve liste zahteva za mere deeskalacije sa srpske strane, iako one nisu taksativno spomenute. Koliko će trajati ova faza prenemaganja i otežavanja pregovora o sporazumu teško je zaključiti, ali je očigledno da je Zapadu do hitnog prekida igre nerava, pošto eksalacija napetosti može dovesti i do oružanih incidenata i konflikta – ističe on.

Rat nije u izgledu, dodaje, NATO je u pripravnosti, ali na terenu ima dovoljno tzv „naoružanih opcija“ sa paramilitarnim formacijama koje mogu pokrenuti avanture koje su, u ovom trenutku, u interesu Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari