Stranke vlade u ostavci, SNS i SPS, zalažu se za to da preambula o Kosovu ostane sastavni deo Ustava Srbije, dok najveći deo opozicije – DS, NDS, LDP i URS – smatra da ona ne odražava realnost.

„Ako bi došlo do promene Ustava, SNS ne bi dozvolila da bude ugrožen teritorijalni integritet Srbije u okvirima današnjeg ustava. Dakle, da ponovimo, teritorijalni integritet u okvirima aktuelnog ustava. Mi ne bismo ukinuli preambulu o Kosovu“, izjavio je za Danas Veroljub Arsić, član Glavnog odbora SNS.

Rasim Ljajić, predsednik SDPS i koalicioni partner SNS, smatra da treba menjati Ustav, jer „sadrži mnogo anomalija“ i zbog pregovora o pristupanju EU. Ipak, Ljajić je za Danas naglasio da „od Srbije još niko nije tražio da izbaci preambulu, pa zašto bismo radili to ako nije traženo“.

Slično misle u SPS, koji su se u anketi Istinomera izjasnili da nisu za izbacivanje preambule. Funkcioneri ove stranke ipak nisu želeli da obrazlože takav stav.

„Preambula o Kosovu je prazan simbol. Ona nije nimalo uticala na snagu prisustva Srbije na Kosovu, niti na njen međunarodni položaj. Moglo se bez nje, a moglo se i s njom. Što se mene tiče, mislim da je potpuno nevažno da li će se ta preambula ostaviti ili ne. Ono što će biti insistiranje sa strane je – čemu jedna preambula o pokrajini koja će se očigledno priznati“, izjavio je za Danas Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS.

Mićunović je istakao da to nije ključno pitanje u smislu da „ako nas ne spase preambula, neće ništa drugo“, odnosno da „preambula ne može da zadrži Kosovo u Srbiji“. Ona je, prema njegovim rečima, „samo jedan ukras, bez ikakvog dejstva“.

Boško Ničić, potpredsednik URS, istakao je za Danas da je on i ranije bio protiv aktuelnog ustava. „Ustav je jako loš, a kakav bi i mogao da bude kada se pisao preko noći i kada su se o njemu dogovorili SRS, SPS, DS i DSS. Apsolutno sam za promenu Ustava. Kada je reč o preambuli, tada je to nekome trebalo da bi mahao time. Smatram da bi trebalo ukinuti preambulu o Kosovu. Kosovo je deo Srbije, ja tu nemam dilemu, ali moraju se definisati granice Srbije“, kazao je Ničić.

Prema rečima Mladena Bašića, člana Predsedništva LDP, promene Ustava su nužne, a preambula nije jedini problem. „LDP se zalaže i za mnoge druge promene aktuelnog ustava, protiv koga smo bili i kada je 2006. donošen“, podsetio je Bašić.

Konstantin Samofalov, funkcioner NDS Borisa Tadića, izbegavao je da odgovori na pitanje Danasa da li se ta stranka zalaže za izbacivanje preambule o Kosovu. NDS je međutim odgovorila na anketu Istinomera da se zalaže za izbacivanje preambule iz najvišeg pravnog akta.

DSS se, podsetimo, žestoko protivi uklanjanju kosovske preambule iz Ustava Srbije.

Koštunica i Samardžić vraćeni sa Kosova

Kosovska policija juče nije dozvolila predsedniku i potpredsedniku DSS Vojislavu Koštunici i Slobodanu Samardžiću boravak na severu KiM. Koštunica i Samardžić vraćeni su iz Leposavića, a kosovska policija sprovela ih je na prelaz Jarinje, saopšteno je iz DSS. Njih dvojica su krenuli na predizborni miting u Kosovskoj Mitrovici. Zatim je stotinak Srba blokiralo Jarinje, uzvikujući „Vojo, Srbine!“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari