Dok se čeka da premijer Srbije Aleksandar Vučić razreši „veoma složenu situaciju“ posle preporuke Evropske komisije za otvaranje poglavlja 35 u pristupnim pregovorima između Srbije i EU, čiji je nacrt sadržaja preksinoć opasno uznemirio Beograd, parlamentarna opozicija poput DS zalaže se za aktivniju kosovsku politiku vlade, a vanparlamentarna najavljuje stvaranje šireg političkog bloka koji će tražiti raspisivanje referenduma sa pitanjem „Da li ste za ulazak u EU po cenu priznavanja Kosova“? Zoran Babić, predsednik poslaničke grupe SNS, kaže za Danas da to ne dolazi u obzir, jer su „zbog takve politike ove stranke i ostale van parlamenta“.


 

– Kao jedan od zagovornika vanrednih izbora smatram da je su pitanje poglavlja 35 i ovo što se dogodilo u Briselu preksinoć još jedan razlog više za njihovo raspisivanje. Ali, konačnu odluku će doneti premijer Vučić kao čovek u kog građani Srbije imaju najviše poverenja – kaže Babić.

Na pitanje da li bi SNS, zbog preteških zahteva EU koji se sad pominju u vezi sa poglavljem 35 – (in)direktno priznanje Kosova, mogla da odustane od procesa evropskih integracija, Babić odgovara da ne bi upotrebljavao tako oštre reči, jer je put Srbije jasno opredeljen ka evropskim integracijama.

– SNS nije samo deklarativno za ulazak u EU, nego to potvrđuje svojom politikom. Osim toga, sve političke stranke u Skupštini Srbije zalažu se za evrointegacije – napominje Zoran Babić.

Prema rečima šefa poslaničkog kluba DS u srpskom parlamentu Borislava Stefanovića, vlada može svaku situaciju da iskoristi za parlamentarne izbore, ali će time dobiti samo trošak. Prema njegovim rečima, sadržaj poglavlja 35 je očekivan, a na Vlada Srbije je da „pokuša da stvarno lošu terminologiju u ovom dokumentu, iza kog stoje jake zemlje EU popravi u saradnji sa državama članicama Unije koje nisu priznale kosovsku nezavisnost“. Stefanović smatra da Beograd treba da preuzme inicijativu i sam predloži tekst obavezujućeg međunarodno pravnog sporazuma sa Prištinom, da ga ne bi drugi pripremali.

DSS juče je upozorila javnost da referendum sa jasnim pitanjem: „Da li ste za ulazak u Evropsku uniju po cenu priznavanja nezavisnosti Kosova?“ ne može i ne sme da bude zamenjen raspisivanjem prevremenih izbora. „Raspisivanje prevremenih izbora umesto referenduma, na kojem bi se građani izjasnili o sudbinski važnom pitanju daljeg puta i politike Srbije, predstavljalo bi najdrskiju prevaru i pokušaj da se izdaji državnih, nacionalnih i ekonomskih interesa Srbije da privid legitimnosti“, smataju u DSS.

Procena predsednice ove stranke Sande Rašković – Ivić je da će „Vučić pre raspisati vanredne izbore nego referendum, jer mu daju mogućnost da sa mandatom naroda nastavi politiku koja zemlju vodi u EU, što će za posledicu imati predaju KiM“. Sagovornica Danasa smatra da „ovako veliku odluku nema pravo da donese ni pojedinac, ni skupština – nego narod“. Ona najavljuje da će DSS razgovarati sa svim proevropskim i evroskeptičnim strankama o stvaranju šireg fronta za raspisivanje referenduma nego što je Patriotski blok.

Dušan Janjić, predsednik Aktivne Srbije, smatra da nema potrebe ni za referendumom, ni za vanrednim izborima, jer se ono što muči vlast nije KiM, nego međusobni odnosi, što se ne rešava izlaskom na birališta. Janjić smatra da je „problem nastao zato što je jasno da je preporukom o otvaranju poglavlja 35 doneta politička odluka o članstvu Srbije u EU, protiv čega postoje otpori u Srbiji“.

– Kod poglavlja 35 problem je metodologija u EK koja treba da raščisti šta radi Federika Mogerini kao visoki predstavnik EU; a šta kao posrednik u dijalogu, kao i šta je posao evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana. Preksinoć su u Briselu sve tri strane to utvrdile, ali se ne zna uloga Mogerinijeve u procesu implementacije briselskih dogovora. Tu je i pitanje jezika EU koji u pregovaračkom okviru nije isti kao u procesu normalizacije odnosa koji je statusno neutralan. Beograd treba da se dogovori sa EU o terminologiji – da niko ne traži priznanje Kosova do potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma – napominje za Danas Dušan Janjić.

Patrijarh kod Vučića

Premijer Vučić danas bi trebalo da primi patrijarha srpskog Irineja, sa kojim će razgovarati o KiM i EU, saopšteno je iz Vlade Srbije. Poglavar SPC se upravo vratio iz posete Pećkoj patrijaršiji, koja je juče proslavila slavu – praznik Pokrova Presvete Bogorodice. Sa patrijarhom kod Vučića bi trebalo da dođu i član Svetog arhijerejskog sinoda episkop raško-prizrenski Teodosije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i episkop šumadijski Jovan.

Jaje za Seljimija

Zamenik šefa kosovske diplomatije Petrit Seljimi juče je u dvorištu Vlade Kosova pogođen jajetom u glavu. Odgovornost za ovu „akciju“ preuzeo je Pokret Samoopredeljenje. Samoopredeljenje je najavilo da će danas ponovo blokirati rad Skupštine Kosova, jer tvrdi da je zakazivanje skupštinske sednice „provokacija opozicije i podizanje napetosti“. Sekretar Pokreta Dardan Moljićaj izjavio je da je kosovska vlada upozorena da je „nemoguć nastavak normalnog rada institucija i privatnog života političara odgovornih za potpisivanje sporazuma sa Beogradom i dogovora o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, sve dok ne budu povučeni potpisi sa tih sporazuma“, piše Zeri.

Vulin: Uslovljavanja obesmišljavaju pregovore

Beograd – Što se tiče srpske strane sve ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom biće sprovedeno a sva eventualna dalja uslovljavanja i traženja da se učini nešto što u pregovorima nije predviđeno potpuno bi ih obesmislila – izjavio je juče ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin. Prema njegovim rečima sve preko Briselskog sporazuma i onog što je dogovoreno „može da bude predmet razgovora eventualno Brisela 2, 3 ili 5, ali ne može biti predmet daljih uslovljavanja“.

G. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari