Poslanici Skupštine Srbije tokom jučerašnjeg zasedanja završili su raspravu o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu i počeli raspravu o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama. Dopunom Zakona o akcizama predviđa se povećanje akciza na naftne derivate, cigarete i pivo. Akcize i takse se povećavaju da bi se nadomestio manjak budžetskih prihoda zbog manjeg privrednog rasta od očekivanog, kao i smanjenje prihoda od carina, prouzrokovanog primenom Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU.

Za motorna vozila akcize se povećavaju sa 35,9 na 42 dinara, a za dizel gorivo sa 19 na 26 dinara po litru. Povećanje akcize na cigare i cigarilose iznosi 14,5 dinara po komadu, a predviđeno je i da se od 31. decembra ove godine na paklu cigarata zaračunava akciza u iznosu od 11 dinara. Ona će se u naredne tri godine uvećavati za po četiri dinara. Akcize na pivo biće povećane sa sadašnjih 12,4 na 15 dinara po litru. Plan prihoda od povećanja svih akciza trebalo bi da bude 13,5 milijardi dinara. Na predlog ovog zakona podneto je 27 amandmana koje nisu prihvatili Vlada i nadležni odbori.

Poslanici opozicije ocenili su tokom jučerašnje rasprave da će povećanje akciza izazvati poskupljenja i tako dodatno opteretiti standard građana. Poslanici DSS ukazali su na to da će primena prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU direktno i indirektno smanjiti prihode budžeta u ovoj godini za 300 miliona evra, što Vlada sada pokušava da nadoknadi povećanjem akciza. Vlada, smatraju, pokušava da dodatnim nametima reši problem punjenja budžeta, a povećanje akciza na derivate nafte dodatno podstiče poskupljenja u Srbiji i direktno utiče na standard građana.

Poslanici radikala zatražili su od Vlade da odustane od primene prelaznog trgovinskog sporazuma s EU jer bi u uslovima ekonomske krize, prema njihovoj oceni, to bio težak udarac za privredu i građane. Vjerica Radeta (SRS) istakla je da bi ministarka finansija Diana Dragutinović trebalo da odgovori da li je ozbiljno mislila kada je rekla da država namerava da poveća budžet i povećanjem PDV-a, a ne samo povećanjem akciza. Ona je pitala i zašto je Vlada kasnila s predlozima pratećih budžetskih zakona, ko je odgovoran za to i da li su zbog toga nastale štetne posledice za građane Srbije. Poslanik SRS Petar Jojić rekao je da je važno, kada su u pitanju budžet i budžetski prihodi, da „Srbija mora da ima parlamentarnu kontrolu budžeta“. Slobodan Maraš (LDP) je takođe tražio da se dostave završni računi korisnika budžeta i javnih preduzeća. On je kao primer naveo završni račun za 2006, po kome se vidi da je te godine Nacionalni investicioni plan izdvojio 11,5 miliona evra za rekonstrukciju skladišta Banatski dvor. Maraš je rekao da je tadašnji i sadašnji pomoćnik ministra energetike Milutin Prodanović zloupotrebio položaj i izmenio namenu tih sredstava, pa su ona utrošena za gasovod Banatski dvor-Gospođinci, skladište gasa Banatski dvor nije rekonstruisano, a građani su ostali bez gasa.

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić, komentarišući Maraševe tvrdnje, rekao je da ne može da se rekonstruiše skladište Banatski dvor bez obezbeđivanja infrastrukture. Prema njegovim rečima, skladište je devedesetih uništila Socijalistička partija Srbije, a ministri iz redova DSS započeli su njegovu rekonstrukciju što je posao koji se radi godinama. Šef poslaničke grupe Nova Srbija Velimir Ilić optužio je predsednika Izvršnog veća Vojvodine Bojana Pajtića zbog toga što nema gasa u Srbiji, jer su sredstva izdvojena za investicije potrošena nenamenski, odnosno na kampanju koja je sprovedena u Vojvodini.

Kineske gojzerice čuvaju glavu

Aktuelna vremenska situacija, poledica i prigodna obuća bile su teme kojima su se juče pozabavili i poslanici parlamenta. Temu je pokrenula Aleksandra Janković (na fotografiji), poslanik Nove Srbije tako što je sa govornice poručila da bi Vlada Srbije trebalo da apeluje na poslodavce da u dane „ledenog doba“ pokažu razumevanje za zaposlene i da ih ne koriste za treniranje strogoće ucenama da će radnici zbog kašnjenja na posao dobiti otkaz.

Ona je pokazala za govornicom i svoje „kineske gojzerice“ u kojima je, zbog poledice, došla do Skupštine Srbije, da bi se potom preobula u „pristojne cipele zbog poštovanja dostojanstva Skupštine“. Jankovićeva je navela da je Vlada verovatno zbog poledice u Skupštinu poslala kao ovlašćenog predlagača ministra Olivera Dulića. „Mislim da je Vlada možda izašla iz svog autizma time što nam je poslala ortopeda“, kazala je.

I poslanica SRS Lidija Vukićević rekla je da se služi gimnastičkim potezima kako bi došla do Skupštine, ali je i dodala da se ona „kao dama ne preobuva“. „Gradonačelnik Beograda morao bi definitivno da povede računa o tome kako izgledaju beogradske ulice“, istakla je Vukićevićeva upozorivši da je zbog poledice i neposipanja trotoara gotovo nemoguće stići do radnog mesta. Dragan Šormaz (DSS) smatra da nadležne službe nisu pravovremeno reagovale na poledicu, jer su pored ulica trotoari jednako bitni, a u „uslovima ekonomske krize postavlja se pitanje u kakvom su stanju cipele i čizme građana“. On napominje i da se u parlamentu redovno presvlači, kako bi njegova odeća dolikovala skupštinskom domu. „Voda na temperaturi ispod nule mrzne i to je fizički zakon. Nije prijatno hodati, ali to je viša sila u kojoj Gradsko komunalno ne može puno da pomogne“, objasnio je u ime vladajuće koalicije Srđan Milivojević (DS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari