Prijava protiv Nebojše Bakareca zbog vređanja Srđana Milivojevića 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Akademija ženskog liderstva i Inicijativa Otvoreni parlament podneli su, na osnovu člana 28. Kodeksa ponašanja narodnih poslanika, prijavu Administratvnom odboru protiv poslanika Srpske napredne stranke Nebojše Bakareca.

Bakarec je na sednici Skupštine Srbije posvećene pravosudnim zakonima za kolegu izjavio: „Ovaj steoni lovac na psiće, koji više voli da jede pseće nego svinjsko meso, a pritom sam liči na ovo drugo, tvrdi da je muškarac“.

„Imate veće grudi od Soraje, Milivojeviću, pa vas molim da ubuduće osim hulahopki nosite i brushalter, biće pristojnije“, rekao je tada Bakarec.

Kršeći član 8. Kodeksa ponašanja narodnih poslanika Bakarec je vređao poslanika Srđana Milivojevića i istovremeno širio mržnju prema ženama, predstavljajući ih u ključu rodnih stereotipa kao manje vrednim, navodi se u saopštenju.

Akademija ženskog liderstva je u više navrata dokumentovala i javnosti predstavila podatke o tome koliko su seksizam i mizoginija prisutni u javnom govoru u Srbiji.

Oni su naročito opasni kada se pojavljuju u institucijama, medijima i na društvenim mrežama i predstavljaju prvi vidljivi izraz rodne neravnopravnosti, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.