Princ Filip Karađorđević: Francusko-nemački plan za KiM je uvredljiv i neprihvatljiv za Srbiju 1Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Princ i prestolonaslednik Filip Karađorđević izjasnio se protiv prihvatanja francusko-nemačkog plana za Kosovo, rekavši da je taj predlog za Srbiju uvredljiv i neprihvatljiv.

Idealan je trenutak da podsetim da je nemačko-francuski predlog za KiM uvredljiv i neprihvatljiv, napisao je Filip Karađorđević na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter.

Ni Nemačka, ni Francuska se ne bi odrekle 15 odsto svoje teritorije kada bi neko secesijom pokušao da im je otme, dodao je on označavajući Nemačku i Francusku njihovim nacionalnim zastavicama, uz fotografiju zastave Srbije.

Ono što Nemačka i Francuska ne mogu da zamisle u svojim državama, ne smeju da nameću Srbiji, dodaje Filip Karađorđević u objavi koju je postavio i na nemačkom i na francuskom jeziku.

Princ Filip Karađorđević ranije je podržao kampanju građanskih udruženja protiv otvaranja rudnika litijuma u Srbiji, a u proleće 2022. u Sevilji, njegov brat Petar abdicirao je u njegovu korist, što je dovelo do javnih neslaganja u porodici Karađorđević.

U ranijem saopštenju za javnost njegove kancelarije za odnose sa javnošću ističe se da se princ Filip sa suprugom princezom Danicom i sinom princem Stefanom, doselio u Srbiju na Vidovdan, 28. juna 2020. odlučivši da ne žive u Dvorskom kompleksu na Dedinju i nastanili su se na beogradskom Vračaru.

Od zvaničnog povratka u Srbiju princ Filip sa porodicom posetio je brojne gradove i sela u Srbiji, boravili su na Kosovu i Metohiji, više puta su posetili Republiku Srpsku i Crnu Goru. Princ Filip je prvi član kraljevske porodice Karađorđević koji je posetio Jasenovac.

On ističe da nije i ne želi da bude posmatran kao politička ličnost, ali pored svog stalnog posla, pažnju i aktivnosti usmerava ka očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa Srbije, očuvanju životne sredine i održivom razvoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari