Budući poslanici posetili Aleksandra: Nastavljene igre prestola u kući Karađorđevića 1Foto: POKS

Delegacije dve buduće rivalske parlamentarne stranke u kratkom razmaku od par dana posetile su prošle sedmice u Belom dvoru princa Aleksandra Karađorđevića. Uz saopštenja su javnosti prosleđene i fotografije budućih poslanika sa njim, uz najavu da će se u budućoj Skupštini otvoriti rasprava o povratku monarhije.

Ali, gotovo istovremeno objavljen je intervju sa princom Filipom Karađorđevićem, u kome on odgovara na pitnje o vezama svog oca Aleksandra Karađorđevića i Hantera Bajdena, sina američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Ovo je još jedna potvrda da su odnosi u kraljevskoj porodici narušeni zbog redosleda nasleđivanja prestola.

Do promene redosleda je došlo 28. aprila, kada je objavljeno saopštenje da je princ Petar abdicirao u korist svog mlađeg brata (iako blizanca) princa Filipa.

Abdikacija se odigrala u Sevilji, u prisustvu majke prinčeva, španske princeze Marije, a otac prinčeva Aleksandar Karađorđević je kasnije, prema pisanju štampe, ocenio da to nije urađeno po svim dinastičkim pravilima.

Naveo da je tada bio u Londonu i da nije bio dovoljno uključen u događaj.

Prvi je abdikaciju u korist princa Filipa pozdravio POKS na čelu sa Vojislavom Mihailovićem.

Ipak, prošle sedmice, saopšteno je da je delegacija POKS na čelu sa Mihailovićem razgovarala “u Belom dvoru sa NJKV prestolonaslednikom Aleksandrom II Karađorđevićem”.

Miahilovićev POKS ima 7 poslanika, odnosno 15 sa Novim DSS u okviru poslaničkog kluba koalicije NADA.

U saopštenju POKS sa sastanka je istaknuto da će među prioritetima ovih poslanika biti otvaranje višegodišnje, argumentovane javne rasprave o obliku vladavine, da li Srbija treba da ostane republika ili da se obnovi kraljevina i kada bude vreme za to, da se Ustavotvorna skupština o tome i izjasni.

Dodaje se i da će poslanici POKS tražiti izmenu Zakona o restituciji, u kojem će tražiti da se Karađorđevićima vrati celokupna imovina koju su im komunisti oduzeli posle Drugog svetskog rata.

Pomenuta je i zahvalnost Aleksandru i njegovoj supruzi (grčkoj princezi) Katarini Karađorđević na humanitarnom radu prethodnih decenija.
Dan kasnije kod Aleksandra i Katarine Karađorđević došla je i delegacija Dveri na čelu sa Boškom Obradovićem.

Ova stranka je u koaliciji Patriotski blok sa krilom POKS-a na čelu sa Žikom Gojkovićem takođe postala parlamentarna stranka, osvojivši 10 poslaničkih mesta.

Sem Obradovića u delegaciji su bili iz Dveri Borko Puškić, Radmila Vasić, Ivana Stojanović, Zoran Pavlović, Andrej Mitić, kao i Vuk Jeftić, predstavnik Ravnogorskog pokreta.

Budući poslanici posetili Aleksandra: Nastavljene igre prestola u kući Karađorđevića 2
foto: Dveri

Navodi se da su predstavnici Dveri “predstavili Njegovom Kraljevskom Visočanstvu planove rada buduće poslaničke grupe u Narodnoj skupštini”.

“Izraženo je zadovoljstvo što je tema obnove monarhije ponovo politički aktuelna, kao i želja da se otvori široka javna rasprava u Skupštini i medijima na ovu temu koja je bila zabranjena poslednjih 70 godina. Takođe je izražena spremnost za daljim proširivanjem saradnje sa svim rodoljubivim i monarhističkim političkim opcijama”, saopštile su Dveri.

Istog dana u dnevnom listu Blic objavljen je intervju sa Filipom Karađorđevićem, a pitanja su se ticala i njegovog učešća u političkom životu kroz aktivnu podršku ekološkim i drugim protestima u Srbiji.

Jedno pitanje je glasilo i „kako komentarišete saznanje da je prestolonaslednik Aleksandar zajedno sa suprugom Katarinom tražio novac od sina američkog predsednika Bajdena za renoviranje Belog dvora.”


“Smatram da je traženje finansijskih sredstava od sina američkog predsednika, Hantera Bajdena, za obnovu Belog dvora veoma nepromišljen i neprimeren čin. To je bio jedan tajni zahtev, o kojem ja, a ni šira porodica nije ništa znala, tako da sam vrlo iznenađen, čak i ako stavimo na stranu skandale u koje je bio umešan Hanter Bajden, a koji su postali javni. Beli dvor je u vlasništvu države koja je odgovorna i daje sredstva za održavanje dvorskog kompleksa. Takođe, nimalo blagonaklono ne gledam na prilično učestale komercijalne aktivnosti koje na društvenim mrežama i u medijima vidim da se odvijaju u dvorskom kompleksu: od snimanja turbo-folk spotova, raznih piknika gde se neprimereno jede i pije… Sve to izgleda veoma vašarski i ne priliči dvorskom kompleksu kao spomeniku kulture od nacionalnog značaja. Sve odluke u tom kontekstu doprinose da se jedan takav lokalitet od izuzetnog kulturnog i istorijskog značaja na taj način degradira”, odgovorio je Filip Karađorđević.

Za razliku od Aleksandra Karađorđevića, princ Filip ne živi u Belom dvoru, već u stanu na Vračaru, i ističe da se izdržava od plate finansijskog konsultanta.

Na Tviteru je prošle sedmice objavio i da ga je posetila majka španska princeza Marija od Orleana, i naveo da je njegov sin kraljević Stefan srećan što ga baka dočekuje iz vrtića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari