Oglasio se princ Filip Karađorđević o postizbornoj krizi: Zašto je moj glasački listić prazan 1Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Princ Filip Karađorđević objavio je u svetlu tekuće postizborne krize, svoj politički stav, u kome objašnjava zašto je njegov glasački listić (potencijalno) prazan.

Filip Karađorđević je ovu objavu podelio sa javnošću na društvenim mrežama. Prenosimo je u celosti uz podsećanje da se pre dva dana pomirio sa svojim ocem Aleksandrom Karađorđevićem.

„U svetlu skorašnjih događaja i društvene nestabilnosti, želim da podelim svoje stavove ne kao kritičar, već kao zagovornik modela vladavine u koji iskreno verujem – monarhije.

Kao neko ko prihvata ovaj ideal, koncept republike mi se čini neefikasnim. Uzdržavam se od podržavanja bilo koje političke frakcije; moje građansko učešće, poput glasanja, postoji samo da inspirišem naše građane da iskoriste svoja prava. Moj glasački listić je ličan, potencijalno čak i prazan, simbolizujući moj stav da pravi odgovor nije unutar stranačkih linija, već u strukturi našeg upravljanja.

Zašto monarhija? Razlozi su višestruki:

1.Dugoročno planiranje: Monarsi, kao nasledni vladari, fokusiraju se na dugoročno zdravlje i bogatstvo nacije, misleći unapred za buduće generacije.

2.Prava na imovinu: Monarsi, kao vlasnici svojih država, imaju jak podsticaj da poštuju prava na imovinu, što je osnova ekonomske stabilnosti.

3.Niže vremensko očekivanje dobiti: Monarhije prioritet daju dugoročnom prosperitetu umesto kratkoročnim dobicima, vodeći do održivijih ekonomskih politika.

4.Stabilnost i kontinuitet: Jasno i predvidivo nasleđivanje u monarhijama nudi stabilan oblik vladavine, koristan za ekonomsko i spoljnopolitičko planiranje.

5.Smanjeno traženje rente: U monarhijama postoji manje mogućnosti za traženje rente u poređenju sa demokratijama, gde specijalne interesne grupe mogu uticati na politiku.

6.Zaštita od tiranije većine: Monarhije su manje sklone tiraniji većine, jer legitimitet monarha nije zavisan od mišljenja većine.

7.Kratkoročni pristup usmeren na izborne cikluse: Političari u demokratijama, ograničeni potrebom za pobedom na izborima, daju prioritet trenutnim, popularnim merama koje donose glasove umesto dugoročnim, održivim politikama.

8.Podsticaj za ličnu korist: Relativno kratki mandati demokratskih lidera stvaraju podsticaj za brzo akumuliranje bogatstva i koristi na štetu dugoročnih nacionalnih interesa.

9.Nedoslednost politike: Česte promene vođstva dovode do nedoslednih politika, narušavajući dugoročno planiranje i ekonomsku stabilnost.

10.Uticaj specijalnih interesa: Političari u demokratijama su podložniji uticaju specijalnih interesnih grupa, prilagođavajući politiku trenutnim koristima umesto opštem dobru.

Kao zagovornik principa čvrstog novca, posvećen sam ekonomskoj stabilnosti i slobodi Srbije. Moja posvećenost prevazilazi trenutnu politiku; radi se o negovanju duboke, trajne veze sa našom otadžbinom za moju decu i njihove potomke. Moj rad i moje nasleđe su za dugoročni prosperitet i slobodu naše nacije.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari