Zeleni će vršiti pritisak na Srbiju zbog ekologije, Kosova i Rusije 1Foto:EPA-EFE/Omer Messinger

Vlasti u Srbiji, ali i opozicija, od nemačkih Zelenih treba da očekuju „striktniju“, a po nekima i „radikalniju“ spoljnu politiku Nemačke prema Srbiji u odnosu na epohu vladavine „Vučiću naklonjene“ Angele Merkel, što će značiti pritisak na Srbiju u domenu ekologije, politike prema Kosovu i politike prema Rusiji, ali ne i značajniju pomoć opoziciji oko pitanja Rio Tinta.

Ovako sagovornici Danasa ocenjuju promene politike Nemačke prema Srbiji koje bi mogle da nastupe, možda ne odmah, ali svakako u periodu u kome na vlast u Nemačkoj stupa „semafor“ koalicija koja će narednih dana formirati novu Vladu te zemlje.

U koaliciji koju čine „crveni“ odnosno socijaldemokrate iz čijih redova dolazi budući kancelar Nemačke Olaf Šolc, „žuti“ – liberali (FDP), i „zeleni“, sa posebno pažnjom u Srbiji se gleda na stranku Zelenih koja je već pokazala znajačno interesovanje za dešavanja u našoj zemlji.

Iz redova Zelenih dolazi članica Evropskog parlamenta i izvestiteljka EU za Kosovo Viola fon Kramon, koja se prethodnih dana u Diseldorfu sastala sa vladikom SPC Grigorijem (Durićem) kako bi razgovarali o položaju srpskih manastira na KiM, što je u domaćim prorežimskim medijima već dočekano kao pritisak za priznanje nezavisnosti Kosova. Pored toga, ova stranka dobiće i mesto ministra spoljnih poslova, na koje dolazi Analena Berbok, koja je ranije u medijima viđena i u najužem izboru za mesto kancelara.

Berbok i stranka Zelenih, čija je ona kopredsednica, time će imati značajnu poziciju za uticaj na Srbiju, a strah ali i nada pojedinih političkih aktera u Srbiji jeste da će to značiti mnogo više kritika za poteze naše vlasti.

Nadić: Ne očekujem podršku opoziciji oko Rio Tinta

Darko Nadić, profesor Fakulteta političkih nauka sa katedre za ekološke politike, ističe za Danas da su se nemački Zeleni radikalno promenili u odnosu na originalne politike te stranke iz osamdesetih godina prošlog veka, imaju iskustvo delovanja iz opozicije, a sada će nastupati i kao deo vlasti, te da toga treba da budu svesni i svi politički akteri u Srbiji i pripreme se za promenu Nemačke prema dešavanjima na ovom prostoru.

– Očekujem da će Zeleni vršiti pritisak na Srbiju na tri glavna fronta – prvo će biti insistiranje na klimatskim promenama – da se Srbija aktivnije uključi na ovom polju, a to znači možda i politike zatvaranja rudnika lignita i postepeno gašenje termoelektrana. Očekujem da će tu biti glavni pritisak što se tiče ekologije – ističe Nadić.

Na drugom mestu, po njegovoj oceni je politika prema Kosovu jer su zeleni „orjentisani na podršku Kosovu i njihovoj punoj nezavinsosti i priznanju“, kaže Nadić posebno imajući u vidu dosadašnji angažman Fon Kramon. Treća linija fronta biće, kako ukazuje profesor, institiranje na udaljavanju Srbije od Rusije.

–  Zeleni su nekada bili protiv blokovske podele i uopšte blokovske strukture sveta i Varšavskog pakta ali sada su definitivno pro-NATO partija a samim tim je njihova politika antiruska sa izrazitom rusofobijom i tu možemo da očekujemo pritisak na Srbiju – naveo je on.

Ipak, u domenu ekologije, Nadić ne očekuje da će Zeleni dati podršku kojoj se deo opozicije nada u vezi Rio Tinta, što je poslednjih dana najaktuelnija tema u domaćoj politici.

– Mislim da neće puno uticati oko Rio Tinta – u pitanju je krupni kapital, a nemački Zeleni su postali, kako mi to u teoriji zovemo „envajromentalistička“ partija, dakle tehnokratsko ekološko liberalna stranka. Oni više nisu ni levica, ni centar ni iznad tih podela, po mom mišljenju oni su zastupnici kapitala sa zelenom bojom – ukazuje on.

Vlast i opozicija u Srbiji, prema njegovoj oceni, mogu očekivati više kritika za koje treba da se pripreme podjednako i jedni i drugi.

– Grublja definicija toga je da će se nastaviti pritisak koji je Nemačka vršila ’99 godine, baš kada su nemački Zeleni završiti transformaciju u eko-liberalnu partiju. Definitivno je da će politika koju su vodili Angela Merkel i CDU biti radikalno promenjena – naglašava on.

Pritisak Nemačke sa kraja devedesetih godina, ovih dana se pominje kao mogući scenario za Srbiju i zato što je, prema nekim tumačenjima, nova šefica nemačke diplomatije Analena Berbok – „političko čedo Jozefa Fišera“, bivšeg ministra spoljnih poslova u vreme bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, kako je naveo novinar Dojče Vele Nemanja Rujević za N1.

Štiplija: Zeleni će biti striktniji od Merkel

Manju radikalnu promenu u politici prema Srbiji očekuje Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkan (EWB), koji za Danas kaže da treba biti oprezan sa predviđanjima, jer se poslednjih godina pokazalo da se odnos vlada država članica EU prema Srbiji ne menja drastično, bez obzira na to ko je na vlasti.

– Posebno u prvim mesecima nove vlade, koju je formirala „semafor“ koalicija u Nemačkoj, a u kojoj će nemački Zeleni voditi resor spoljnih poslova, ne možemo očekivati vidljiviju promenu retorike prema Srbiji nego što je to bilo ranije – navodi Štiplija.

On je uveren da će Zeleni, kao što su i najavili, u budućnosti uticati na snažnije zalaganje za proces evropskih integracija regiona, ali sa naglaskom na poštovanje principa vladavine prava i demokratije.

– U tome će sigurno mnogo biti striktniji od Angele Merkel, koja je prioritet davala stabilnosti. Sigurno je i da će Zeleni pokušati da dijalog Srbije i Kosova resetuju, što može dovesti do drugačijeg odnosa Berlina prema zvaničnom Beogradu. Međutim, intenzitete njihovog angažovanja na Zapadnom Balkanu i Srbiji uopšte zaviće i od drugih faktora, koje je sada teško predvideti – naglašava on.

Štiplija ukazuje i da se odlaskom Angele Merkel gubi „jedna vrsta ličnog odnosa“ koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za unutrašnje potrebe posebno naglašavao, pa se tako sticao utisak da Nemačka legitimiše „autoritarnu transformaciju koju Srbija već godinama, nažalost uspešno sprovodi“, kako on kaže. Ipak, Štiplija dodaje da u širem kontekstu, nijedna nova vlast u Evropi u poslednjih nekoliko godina, koja je smenila partije iz redova Evropske narodne partije, nije zauzela kritičniji stav prema vlastima u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari