Problemi na terenu "Otvorenog Balkana" 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Puna tri meseca od kako su politički lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije dogovorili projekat „Otvoreni Balkan“ i potpisali tri sporazuma kojima se olakšava uvoz, izvoz, kretanje robe i slobodan pristup tržištu, realnost ih je otreznila, pa su tokom jučerašnjeg razgovora sa predstavnicima kompanija iz tri zemlje čuli da izvoznici sirovog mleka čekaju od petka uveče do ponedeljka ujutru da bi prešli granicu Severne Makedonije, ili pak oni koji uvoze voće moraju da čekaju na srpskoj granici, iako je sve detaljno dogovoreno.

Frustrirani ovim saznanjima, jer dogovoreno na političkom nivou nije sprovedeno u realnosti, premijer Albanije Edi Rama, zamenik premijera Severne Makedonije Nikola Dimitrov i domaćin sastanaka „Otvorenog Balkana“ u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dogovorili su formiranje implementacionog saveta koji bi utvrdio gde se zatajilo na terenu.

U narednih sedam do 10 dana biće organizovani sastanci carina tri zemlje, različitih agencija i fotosanitarnih inspekcija, kako bi bile prevaziđene poteškoće.

Na konferenciji za novinare trojice lidera nisu izbegnuta ni politička pitanja koja su ukazivala na to da EU ima podozrenje prema ovom projektu, kao i ostale zemlje regiona koje, iako pozvane, nisu pristupile – Crna Gora, BiH i Kosovo.

Trojica funkcionera su izjavili da OB za njih nije rezervna varijanta za ulazak u EU.

Vučić je rekao da OB nije napravljen zbog trojice lidera nego ljudi iz tri zemlje.

– Borimo za višu stopu rasta i brži razvoj. Ovo je priča o građanima, biznisu koji mora da se razvija ne o političarima. Otvorena su vrata Prištini, Sarajevu i Podgorici. Ne pada mi na pamet da se bilo kome za bilo šta pravdam. Ni EU niti bilo kome u regionu, da nam neko ne bi stavio minus u dnevnik ili dao neku lošu ocenu. Svi su dobili tako čistu ponudu. Ako nećete, ne morate. Niko vas ne tera – rekao je Vučić.

On je naveo da su sa premijerom Crne Gore razgovarali o tome da se Crna Gora priključi zajedničkoj borbi protiv elementarnih nepogoda.

Premijer Albanije Edi Rama je smisao formiranja OB, koji, kako je naveo, nije zamena za EU, sveo u jednu jasnu rečenicu: „Ne možemo da čekamo još deset godina da bi limun i lubenica slobodno putovali.“

Prema njegovim rečima, postoji zajednički stav prema EU.

– Razumemo situaciju u EU, ali oni blokiraju Albaniju i Severnu Makedoniju u pristupnom procesu. Podvukli smo da ne odustajemo od toga da naše zemlje izgradimo po standardima EU. Ovo je jedinica za implementacju projekata iz Berlinskog procesa (zejedničko regionalno tržište) na ubrzan način. Za razliku od Berlinskog procesa, ne može se postati talac nijedne zemlje. Svaka od zemalja koja želi da brže napreduje to može da čini bez saglanosti drugih. Ponovoli smo svima onima koji ne razumeju ili ne žele da razumeju da je OB otvoren i pripada svima – naveo je Rama.

On je dodao da razlozi koje za neulazak u OB imaju Crna Gora, BiH i Kosovo nisu razlozi i da je ubeđen da bi bilo bolje i lakše za sve ukoliko bi svih šest zemalja bile deo OB.

Prema njegovim rečima, Crna Gora čeka da se sledeće godine priključi EU.

– Hajde da vidimo. Kada god uđu, sigurni smo da će podržati OB. Na decembarskom samitu sledeće godine ćemo ih pozvati da nam kažu kako su ušli tako brzo u EU ili da se priključe OB – naveo je Rama.

Zamenik premijera Severne Makedonije Nikola Dimitrov, koji je umesto premijera u ostavci Zorana Zaeva u Beogradu, naveo je da Severna Makedonija uprkos političkoj krizi nije smela sebi da dozvoli da ne prisustvuje ovom sastanku.

– Jedina održiva i dugoročna vizija za stabilan i pobednički Balkan je ta gde su granice od manjeg značaja ili da nemaju nikakav značaj. Sa stanovišta država članica EU, što mi bolje sarađujemo, možemo bolje da ih ubedimo da nećemo da uvezemo probleme. Na sastanku krajem decembra u Tirani želimo da objavimo pobede nad problemima. Ovo nije alternativa EU nego je u svrhu evropskih integracija. U uslovima poljuljane evropske ideje moramo da delamo i činimo napore, a to će nas činiti ubedljivijim u očima EU – naveo je Dimitrov.

Trojica lidera su razgovarali i sa predstavnicima američke nevladine organizacije Atlantski savet i dogovorena je pomoć oko implementacije sporazuma. Na pitanje novinara postoji li mogućnost da ukoliko opozicija pređe na vlast, Severna Makedonija istupi iz OB, budući da se opoziciona VMRO – DPMNE protivi ovoj inicijativi, Dimitrov odgovara da većina makedonskih građana želi da ide napred, što znači dobre komšijske odose i regionalnu saradnju.

– Ne vidim rizik na vidiku. Severnoj Makedoniji je važno da ostane u ovoj inicijativi – zaključio je Dimitrov.

Zajednička večera

Aleksandar Vučić objavio je u sredu uveče na Instagramu snimak na kojem se vidi kako dočekuje premijere Crne Gore i Albanije, Zdravka Krivokapića i Edija Ramu, ispred najviše zgrade stambeno-poslovnog kompleksa Beograd na vodi, a potom i fotografiju zajedničke večere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari