Poslanici Skupštine AP Vojvodine, sa 62 glasa „za“, prihvatili su predlog poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine da se izbori za pokrajinski parlament ubuduće obavljaju po proporcionalnom sistemu, a ne kao do sada po kombinovanom.

Protiv ovog predloga glasalo je 50 poslanika vladajuće koalicije, koju predvode DS i SVM, izuzev predlagača LSV. S druge strane, zahtev „ligaša“ Nenada Čanka podržala je opozicija, u kojoj je najbrojniji poslanički klub SNS.

Amandmani koje su na predlog Lige podneli Borislav Novaković iz DS i Milenko Jovanov iz DSS odbijeni su. Novakovićev amandman predviđao je uvođenje „personalizovanog proporcionalnog sistema“, u kome bi, po rečima šefa poslaničkog kluba DS, Vojvodina bila podeljena u 120 izbornih jedinica, a birači bi glasali poimence za kandidate na izbornim listama. Time bi, kako su naveli poslanici demokrata, bilo sprečeno zanemarivanje lokalnih samouprava i nemogućnost ravnomerne teritorijalne zastupljenosti. „Predlog LSV je način da se uspostavi stranačka oligarhija, u kojoj odlučuje uzak broj ljudi“, naveo je Novaković.

Amandman, koji je podnela DSS, sadržao se u predlogu da se izborni cenzus smanji sa pet na tri odsto, međutim ni on nije naišao na podršku većine poslanika.

Pre sednice odbačena je inicijativa predsednika parlamenta Ištvana Pastora da se rasprava o ovom predlogu odloži za mesec dana, a poslanik LSV Branislav Bogaroški to je obrazložio činjenicom da je Liga nekoliko meseci insistirala na razgovorima o promeni izbornog sistema, ali nije naišla na podršku koalicionih partnera.

Sledeći korak

Šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke u Skupštini Vojvodine Predrag Matejin kazao je da se naprednjaci, posle ove sednice pokrajinskog parlamenta, na kojoj vladajuća DS nije imala većinu, nadaju da će uskoro biti pokrenuta inicijativa za promenu vlasti u Pokrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari