U susret septembru i najavljenom omasovljenju protesta: Da li je opozicija pogrešila i ispustila potencijal? 1Foto: Z. Mišić

To je ključno pitanje sad – da li opozicija ima kapacitet da omasovi protest Srbija protiv nasilja u susret septembru i završetku sezone godišnjih odmora.

Reditelj Stevan Filipović kaže za Danas i da su građani već pokazali spremnost da učestvuju u društvenim promenama.

– Zainteresovanost građana za promene smo videli na demonstracijama, na kojima nije bilo desetina hiljada ljudi, već stotine hiljada. Zašto nije kanalisana i politički artikulisana ta energija, odnosno zbog čega nije bilo transparentne komunikacije sa građanima? Zašto građani nisu dobili platformu i priliku da kažu šta žele u tom dijalogu? – postavlja pitanje sagovornik Danasa.

On konstatuje da su političari vodili protest iz senke, dogovarajući se iza zatvorenih vrata.

– Mislim da je opozicija napravila veliku grešku i da je ispustila potencijal. Bolje je da se reklo – hej, ljudi, fajront, pauziramo zbog godišnjih odmora, pa nastavljamo u septembru… Međutim, glavni problem je što ne postoji strategija, vizija o tome kako ćemo mi da ostvarimo da budu ispunjeni zahtevi protesta Srbija protiv nasilja, šta ćemo da radimo u slučaju da se ne ostvari nijedan od toh zahteva… Stvarno ne vidim razloge zbof kojih bi autokrata na vlasti ispunjavao zahteve protesta građana koliko god da ih ima… Uglavnom je do sada lagao – kaže Filipović.

stevan filipović foto selfi
Foto: Privatna arhiva

Glavni problem je, smatra on, u netransparetnosti postupaka opozicije.

– Ali, opozicija nema ni politiku, oni nemaju politički kurs koji je drugačiji od Vučićevog. Ne može njihova politika da bude samo smena Vučića. Oni moraju da se jasno izjasne da li su za Evropu, Zapad ili civilizovani svet, kao i da se znaju tačno granice ove zemlje, ili za politiku koju su vodili Vučić, Šešelj i Milošević, Koštunica I koji su nas držali u tom paklu u poslednje tri decenije – kaže Stevan Filipović.

On napominje da ako je njihov kurs isti kao Vučićev, onda – ništa.


– Međutim, ako mogu da pronađu drugačije talasne dužine i saveznike u definisanju nove politike, da učine društvo demokratskim za ulazak u EU a ne kao neko autokratsko društvo privatne firme porodice Vučić, onda imamo šanse. Ali, tu je sad teret na ljudima iz opozicije I onima koji se bave politikom – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari