Rakić: Ni Vudro Vilson ne bi bio oduševljen Vesićevim počastima 1Dragana Rakić Foto: FoNet/Marija Đoković

“Ne treba raspravljati o tome da li je američki predsednik Vudro Vilson zaslužio da dobije spomenik u Beogradu, jer o tome nije razmišljao ni Goran Vesić, niti su Vilsonove zasluge realno bile jedini i glavni motiv za odluku o podizanju spomenika u Beogradu na vodi”, kaže za Danas Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke komentarišući najavu zamenika gradonačelnika, da će u Beogradu na vodi biti podignut spomenik Vilsonu.

Ona kaže da su grad Beograd i čitava Srbija pod vlašću Srpske napredne stranke koja nema apsolutno nikakvu politiku u oblasti kulture sećanja i podizanja i očuvanja spomenika, kao što je nemaju ni u drugim oblastima.

“Normalno bi bilo da postoje unapred utvrđeni i jasni kriterijumi i pravila na osnovu kojih se spomenici postavljaju, pa da nema mesta za bilo kakvu proizvoljnost, ideološku i političku zloupotrebu. Međutim, ovde se spomenici podižu kako se prohte vlastodršcima i u skladu sa njihovim dnevnopolitičkim i ekonomskim interesima. Vesiću se pre svega „javilo“ da bi dodvoravanje američkoj administraciji bilo dobro i isplativo za njegovog partijskog šefa i njega samog i on sad ideju o podizanju spomenika jednom američkom predsedniku gura bez ikakvih kriterijuma, bez bilo kakve studije koja bi potvrdila ispravnost takve odluke ili provere stavova struke i građana”, napominje zamenica predsednika DS.

Prema njenim rečima režim Aleksandra Vučića jedino je kvalifikovan da podiže spomenike korupciji i Beograd je nažalost prepun takvih „spomenika“.

“Čisto sumnjam da bi i sam Vudro Vilson bio oduševljen zbog tolikih počasti koje dobija u Beogradu kad bi mogao da vidi ko i sa kojim motivima stoji iza odluke o njegovom spomeniku”, poručuje Rakićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari