edi ramafoto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Albanski premijer Edi Rama poručio je danas da će ova nedelja biti „nedelja povratka zahlađenja odnosa“ sa Srbijom, ukoliko se kosovski policajci, uhapšeni prošle nedelje od strane srpskih vlasti, ne oslobode.

Istovremeno, Rama je još jednom pozvao kosovskog premijera da „izađe iz ljudske samoizolacije“ kako ne bi izgubio Sever. „Što više Kurti bude insistirao i radio po svom, protiv saveznika, to će se situacija više pogoršati, vraćajući KFOR na visinu zadatka“, poručio je on.

Premijer Albanije smatra da ova trojica kosovskih policajaca nisu počinila zločin, čak i ako se ispostavi da su prešli administrativnu liniju.

Poručuje da Srbija treba da ih oslobodi, a da će, ukoliko to ne učini, doći do povratka zahlađenja odnosa Albanije sa ovom državom.

„Što se ova trojica duže drže u Srbiji, čak i ako su prešli graničnu liniju, nisu počinili nikakav zločin, to će biti manje mogućnosti da naši bilateralni odnosi ne povuku mnogo koraka unazad! Ovo će biti nedelja povratka zahlađenja između nas ako ih ne puste!“, naveo je ovaj premijer na Tviteru.

Sa druge strane, Rama je imao poruku i za Prištinu, odnosno konkretno za Aljbina Kurtija.

Ponovo je naglasio da će, ukoliko ne dođe do deeskalacije – to biti veliki gubitak za Prištinu.

„Ako ne dođe do deeskalacije, veliki gubitnik će biti Kosovo – jer Srbija možda uopšte ne može da živi, a da se ponovo ne izoluje“, naveo je Rama.

Boji se i da će se, što više Kurti insistira da radi po svome i protiv saveznika – situacija sve više pogoršati, vraćajući KFOR na visinu zadatka.

Kurtiju je, stoga, savetovao da izađe iz „ljudske samoizolacije“:

„I nemoj da izgubiš Sever videvši svuda neprijatelje i izdajnike! Vreme je sada i leti!“.

Inače, ovo nije prvi put da albanski premijer poziva kosovskog premijera da posluša saveznike.

Na godišnjicu onoga što Albanci na Kosovu obeležavaju kao „dan oslobođenja“, albanski premijer, Edi Rama je pozvao prištinsko rukovodstvo da izađe iz „apsurdne svađe sa saveznicima“, te pozvao i Prištinu i Beograd da deeskaliraju situaciju, a nakon najave iz EU o mogućim merama i „negativnim posledicama“ ukoliko do toga ne dođe.

On je kritikovao Prištinu zbog upada u opštinske zgrade na Severu, kao i Srbiju zbog raspoređivanja trupa u blizini prelaza ka Kosovu.

„Nastavak sa ovim apsurdnim planom koji nije plan – raspoređivanjem policije da zaštiti prazne zgrade u koje izabrani zvaničnici ne mogu da uđu, a sa druge strane, raspoređivanje vojnih trupa da pevaju na granici druge zemlje, ne može biti samonametljivije i manje evropsko“, poručio je tada Rama, piše Kossev.info.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari