Rašić: Kampanja na Kosovu u nenormalnim uslovima 1Foto: Medija centar

Kandidat srpske koalicije „Sloboda“ za premijera Kosova, Nenad Rašić ocenio je da se predizborna kampanja na Kosovo odvija „u nenormalnim uslovima“.

„Svakog dana neko biva otpušten s posla zbog toga što nije lojalan Srpskoj listi. Svakog dana nema čoveka koji nije bio pozvan do sada barem pet puta“, rekao je on za Radio Slobodna Evropa.

„Uslovi su apsolutno nenormalni, ja ne znam kako se ovi izbori… mogu predstaviti kao demokratski ili kako se mogu predstaviti kao adekvatni. Jer na terenu je situacija užasna. Meni je mnogo žao mojih građana što moraju sve to da proživljavaju i, iskreno, više sam zabrinut za njih, nego za sebe“, kazao je Rašić.

Povodom kritike u Srbiji zbog svog TV-spota na albanskom jeziku, Rašić je rekao: „Ja sam hteo kao što se obično radi u demokratskim društvima, da se direktno obratim građanima koji su i albanske nacionalnosti, jer smatram da postoje isti elementi kojima teže i Albanci i Srbi“.

A za reakcije koje su bile uvredljive rekao je da ih je očekivao, „ali, to ne znači da zato treba stati. (…) Ja kulturu i vaspitanje tim ljudima, jednostavno, ne mogu da dam“.

Na pitanje zašto bi ih glasači 6. oktobra poržali njega, Rašić je rekao da je u kosovskim institucijama petnaest godina i „mislim da sam za to vreme pokazao da mogu da budem apsolutno predan svom poslu, profesionalan, da budem jednak za sve, da budem čovek koji je, u svakom smislu te reči, predstavnik evropske demokratije“.

Koaliciju na čijem je čelu, zalaže se za podršku mladima i razvoj kosovskih institucija, za jačanje moralnih vrednosti, zajedničkog života, delovanja koje bi dovelo do pomirenja dva naroda.

Rašič je rekao da treba ukinuti takse uvedene na Kosovu na robu iz Srbije i BiH: „Takse svakako treba ukinuti i mora se započeti dijalog“.

„Ali dijalog moraju… da iniciraju kosovski Srbi, da budu deo dijaloga… koji će na kraju za cilj imati pomirenje. To je najbitnije. Dijalog, kao takav, kao forma, nije bitan, ako nema za cilj pomirenje“, rekao je on.

Rašić misli da treba uključiti i verski dijalog Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve kao podršku ukupnom dijalogu.

Ocenio je da međutim nisu stvoreni uslovi koji bi mogli dovesti do sporazuma.

„Nažalost nisu, nisu se stekli uslovi, ali, po svemu sudeći, moćne zapadne sile će to uraditi na način na koji su navikle: da sednu negde za sto i da to preseku same“, izjavio je Rašić.

Ocenio je da je to „najgora opcija jer mi nismo uključeni u ceo taj proces i opet najbitnije stvari i najbitnija prava neće biti sačuvani baš zbog toga što nismo deo procesa“.

Lider koalicije Sloboda je rekao da nije najbitnije ko će biti novi premijer Kosova, koliko je bitno kako će se u tome ponašati Srbi, kakvu će strategiju imati i koji će koalicioni sporazum eventualno doneti.

„Nećemo da se igramo politike, mi ćemo da napravimo pravi, ozbiljan koalicioni sporazum koji će imati za svrhu zaštitu interesa građana, pre svega Srba, ali ne na štetu drugih građana Kosova i biće praćeno u svakom momentu šta smo uradili“, rekao je Rašić.

„Ko god da bude premijer, mi smo spremni da sarađujemo uz poštovanje i naših principa ili naših zahteva.., a mislim da će svaki premijer koji je iole ozbiljan stvarno uvažiti i prihvatiti naše predloge“, kazao je Nenad Rašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari