"Rat" civilnog društva i Kurtija na Kosovu 1Printskrin Iks/Kurti

Imajući u vidu da premijer Aljbin Kurti sa ponosom ističe da je visok stepen demokratije među najvećim dostignućima savremene istorije Kosova, ovim putem ga pozivamo da se javno ogradi od diskriminatornih i lažima konstuisanih napada koje nam upućuju zamenik premijera Besnik Bisljimi i zamenik ministra lokalne samouprave Arber Vokri, poručili su danas predstavnici nekoliko nevladinih organizacija.

U pitanju je deo predstavnika srpskih NVO, koji je prošle nedelje boravio u Briselu, zajedno sa članovima Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35.

Nakon njihovog zajedničkog sastanka sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom – burno je reagovao zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi, ali i Pokret Samoopredeljenje.

Zasmetalo im je to što je Lajčak na zajedničkom sastanku okupio NVO sa Kosova i NKEU i to par sati pre izveštaja o napretku u pregovorima između Kosova i Srbije, a da pritom nije ni spomenuo da se radi o NKEU iz Srbije.

Delegaciju Srba sa Kosova – označili su kao organizacije koje se aktivno i otvoreno zalažu protiv integracija Srba u kosovske institucije.

Uz predstavnike iz Beograda, odnosno koordinatora Radne grupe NKEU, Dragiše Mijačića, sa Kosova su bili – direktorica Nove društvene inicijative, Jovana Radosavljević, direktor Radio-televizije Kim, Isak Vorgučić, direktor NVO „Aktiv“, Miodrag Milićević, te zamenik kosovskog ombudsmana, Srđan Sentić.

Njima je nakon prozivki iz Prištine, u odbranu stala Viola fon Kramon, izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo. Osim toga, podršku su im pružili i ambasadori zemalja članica Kvinte u Prištine.

Delegacija Srba sa Kosova govorila je o položaju srpske zajednice u Briselu u Evropskom parlamentu, a među prisutnima, ali u delegaciji iz Prištine – bilo je još dvoje Srba sa Severa, zamenik ministra za zajednice i povratak, Radoica Radomirović i zamenika gradonačelnika Severne Mitrovice, Katarina Ađančić, predvođeni zamenikom ministra lokalne samouprave i administracije, Arberom Vokrijem (Vokrri). Tu je, zapravo i počelo „targetiranje“ ovih predstavnika NVO-a.

Šta je govorio Vokri u Briselu o srpskim predstavnicima nevladinskih organizacija sa Kosova

Vokri je inače jedan od utemeljivača Samoopredeljenja. Po struci je lekar koji se bavi i istorijom, a sa ovog putovanja u Brisel vrlo je agilno na zvaničnom Fejsbuk profilu objavljivao zapise, već iz samog parlamenta.

Tako je na jednoj od objava ojavio set fotografija, uključujući i svoj selfi, kao i sliku iz sale gde su se dve delegacije i našle pred evropskim predstavnicima.

Na ovom selfiju, odnosno fotografiji, on je zapravo uslikao delegaciju Srba i naveo da bi Kvinti „bolje bilo da umesto što ohrabruje Vučićeve milionerske propagandiste“, da im postave pitanje – Zašto ovi likovi koriste donacije na Kosovu kako bi pretili nasiljem, u Briselu istovarili hrpu laži protiv Kosova, živeli u Srbiji i ohrabrivali represiju režima protiv onih Srba koji se integrišu u civilno društvo na Kosovu?

U istoj objavi Vokri je citirao navodne izjave sa ovog sastanka:

„‘Albanci uzurpiraju naša imanja i grade vojne i policijske baze na njima’, ‘Oni negiraju naše građane, a time i pravo na nasleđe imovine’, ‘Isključuju nas iz institucija samo zato što smo Srbi’, ‘Ostavili su nas bez nabavke jer su zaustavili uvoz iz Srbije’, ‘Stariji su ostavljeni bez zdravstvene zaštite, deca bez škola i obdaništa, jer su nam prekinuli finansije u dinarima’, ‘Ova vlada je prekinula svu komunikaciju sa Srbima (zato što ona ne govori sa Srpskom listom)’, ‘Ova vlada će uskoro očistiti Kosovo od Srba’, ‘Guraju nas u regionalni konflikt’. I ostale, odvratne uvrede“.

„Ovi likovi koje je podržala Viola fon Kramon i nekoliko drugih evropskih poslanika razbesneli su se kada smo demantovali te laži“, nastavio je.

Vokri je otišao i korak dalje, pa je tvrdio da ova grupa Srba „ne samo što nije imala hrabrosti da nastavi debatu sa njima“, već je navodno jedan iz ove grupe „kontaktirao Vučićev režim i pre nego da se završi verbalna rasprava i porodicu Katarine Ađančić“.

Postavio je znak jednakosti sa time da su navodno „blokirali njen biznis u Kraljevu“.

A to je čak, kako dalje optužuje, razjasnio i gradonačelnik Kraljeva.

„Učešće gospođe Ađančić, koja se suprotstavila Vučićevim propragantistima u Evropskom parlamentu“.

Još ih je optužio da „nastavljaju da lažu“, rekavši da nije tačno da on nije dozvolio svojoj delegaciji da govori, već im to nisu dozvolili, kako kaže, organizatori i „njihovi prijatelji propagandisti“.

Vokri je ovde objavio i skrinšot medijskih napisa Kohe i KoSSev-a.

Što se KoSSev-a tiče, u pitanju je izjava koju je Jovana Radosavljević dala nakon inicijalnih optužbi Bisljimija i Samoopredeljenja.

Međutim, Vokri je takođe objavio i sopstveni video zapis, dela njegovog odgovora u toku ove raprave u Briselu iz sale evropskog parlamenta sa opisom kako se on zapravo suočava sa „Vučićevim narativom“. Tu se obraća gospođi Fon Kramon, Šnajderu i ostalim poslanicima, gde predstavlja srpski deo svoje delegacije, naglašavajući da je on „strpljivo slušao“ i da se sa „svojim kolegama strogo ne slaže“.

Postavio je pitanje Evropskom parlamentu – Zašto nije pozvao prave predstavnike Srba sa Kosova?

Kako kaže mislio je na one koji žive na Kosovu:

„Umesto što ste pozvali ljude koji žive u Beogradu. Većina prisutnih ovde, saznao sam da žive u Beogradu, a ne na Kosovu. Osim gospodina Isaka Vorgučića. A kada dođu na Kosovo, oni obično dođu da daju instrukcije Vučićevog režima“.

„Neki od vas ovde prisutnih ste predstavnici organizacija koje javne pozivaju na nasilje na Kosovu. Mogu da citiram njihove izjave. Zašto niste pozvali one Srbe koji su odlučili da žive na Kosovu i koji su izrazili volju da se integrišu i uključe u društveno-politički život Kosova“.

Rekao je evropskim poslanicima da želi da ih vidi, da dođu i posete Sever, i da iz prve ruke iskuse kako se srpski građani osećaju, kakav je njihov život, umesto što se samo okupljaju ovde.

„Svakako je dobro što se okupljamo ovde, ali bi bilo mnogo bolje da dođete na Kosovo. Ja vas pozivam da dođete, da se sastanete sa lokalnim Srbima“.

Govorio je i o Uredbi Centralne banke Kosova, rekavši da ona „nije diskriminatorna i da ne zabranjuje dinar“.

Ponovio je i on sada da Uredba služi kako se ne bi unosio novac u vrećama na Kosovo, kako bi se njime finansirele „terorističke organizacije“, te da Uredba služi da novac na Kosovo ulazi legalno.

Fejsbuk profil Arbera Vokre

Na Fejsbuk profilu Arbera Vokre, u to vreme na naslovnoj slici, nalazila se fotografija prizrenske lige, koja je trenutno promenjena njegovog slikom iz naselja Brđani, na kojoj je odeven u crvenu majcu sa crnim orlom i sa nejasno vidljivim natpisom.

On takođe ima i privatni profil, na kojem je postovao iste objave, sa unekoliko različitim opisima. Pa je tako, na video zapis iz evropskog parlamenta naveo da je „Vučić pokrenuo jaku kontraofanzivu, nakon debakla u Savetu Bezbednosti protiv premijera“ i da to objavljuje uz epizodu konfrontacije (sa srpskom delegacijom).

Na ovom profilu, za naslovnu fotografiju, odlučio se za uslikanu scenu nereda u Prištini iz 2008. godine kada su ubijena dvojica aktivista Samoopredeljenja u demonstracijama protiv Ahtisarijevog plana. Na slici on pridržava jednog od njih.

Današnja zajednička reakcija NVO-a

Već su iz Brisela prošle nedelje reagovali iz Radne grupe NKEU, kao i direktorica jedne od prozvanih nevladinih organizacija, Jovana Radosavljević. Danas se priključila i zajedničkom saopštenju sa direktorom NVO Aktiv, Miodragom Milićevićevićem i Dragišom Mijačićem – ispred Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj.

Zajedno su kosovskog premijera pozvali da se „javno ogradi od diskriminatornih i lažima konstuisanih napada koje nam upućuju zamenik premijera Besnik Bislimi i zamenik ministra lokalne samouprave Arber Vokri“.

Ponovili su da oni aktivno podržavaju dijalog između Beograda i Prištine, koji se vodi pod posredstvom EU, da godinama rade na izgradnji mostova između Albanaca i Srba, pomirenju, pritom osudivši svaki vid nasilja sa bilo koje strane.

„Optužbe da smo ‘Vučićevi milioneri propagandisti’, da primamo instrukcije od Vučića ili bilo koga drugog su najgnusnija laž koja je osmišljena da nas zaplaši, izloži javnom linču i onemogući dalju saradnju sa partnerima iz različitih etničkih zajednica na Kosovu“, deo je njihove zajedničke izjave.

Celu njihovu izjavu objavljujemo u celosti:

Povodom sistematskih i orkestriranih napada zvaničnika Vlade Kosova povodom naše posete Briselu prošle nedelje, mi, predstavnici organizacija civilnog društva izjavljujemo sledeće:

Naše organizacije pojedinačno i skupa godinama rade na izgradnji mostova između Albanaca i Srba, pomirenja i međuetničke tolerancije na Kosovu. U svojim aktivnostima uvek smo se zalagali za mir i javno osuđivali sve vidove nasilja na Kosovu, bilo da dolaze od pripadnika srpske zajednice ili od strane kosovskih bezbednosnih struktura. Rezultati našeg rada su nadaleko poznati u javnosti, i na njih smo izrazito ponosni.

Naše organizacije aktivno podržavaju Dijalog Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije, što je između ostalog bio razlog naše posete Briselu. Tokom posete Briselu izneli smo rezultate analiza i stavove koje skoro svakodnevno iznosimo u javnosti, a tiču se zabrinjavajuće situacije u kojoj se nalazi srpska zajednica na Kosovu. Toga su svesni i predstavnici Evropske unije i zemalja članica, što smo imali prilike da čujemo u Briselu.

Rad naših organizacija je u skladu sa zakonima Kosova i nezavisan u odnosu na bilo koje državne strukture, bilo da dolaze iz Prištine, Beograda ili iz nekog drugog centra. Optužbe da smo „Vučićevi milioneri propagandisti“, da primamo instrukcije od Vučića ili bilo koga drugog su najgnusnija laž koja je osmišljena da nas zaplaši, izloži javnom linču i onemogući dalju saradnju sa partnerima iz različitih etničkih zajednica na Kosovu.

Targetiranjem predstavnika civilnog društva, pojedini zvaničnici u Vladi Kosova pokazuju svoju averziju prema konstruktivnoj kritici i nespremnost da se uključe u dijalog.

Imajući u vidu da premijer Aljbin Kurti sa ponosom ističe da je visok stepen demokratije među najvećim dostignućima savremene istorije Kosova, ovim putem ga pozivamo da se javno ogradi od diskriminatornih i lažima konstuisanih napada koje nam upućuju zamenik premijera Besnik Bisljimi i zamenik ministra lokalne samouprave Arber Vokri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari