Nezvanično: Gervala traži od Nemačke da „udalji“ ambasadora Rodea sa Kosova jer se „previše se meša“ 1Foto: Screenshot/un.org

Zamenica kosovskog premijera i ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala (Donika Gërvalla), zatražila je od Nemačke da udalji aktuelnog ambasadora Nemačke Jerna Rodea sa Kosova, saznaje Albanian Post od izvora.

Izvor u MSP-u Kosova i drugi u nemačkoj ambasadi na Kosovu, obavestili su Albanian Post da je Gervalin zahtev upućen tokom njene poslednje posete Berlinu, gde se pored sastanka sa predsedavajućim Odbora za spoljne poslove Nemačke, Mihaelom Rotom sastala i sa ministrom odbrane Nemačke, Borisom Pistorijusom.

Na sastanku sa Pistorijusom održanim 31. januara, pre njegove posete Prištini, Gervala je izrazila pritužbe na Rodea i njegov rad na Kosovu.

Isti izvori su pojasnili da se Gervala žalila da se diplomata koji predstavlja Nemačku na Kosovu „mnogo meša” i da mnogo piše na platformi „X”.

„On piše o stvarima o kojima ne bi trebalo i treba da napusti Kosovo“, bila je molba Donike Gervale.

Ali Rode nije jedini Nemac na kojeg se Gervala žalila.

S obzirom da je i sama nemački državljanin, više kao državljanin Nemačke, a manje kao diplomata Kosova, ona je takođe izrazila svoje negativno mišljenje o nemačkom izaslaniku za Zapadni Balkan, Manuelu Saracinu (Manuel Sarrazin).

Gervala je govorila i o Jensu Plotneru, savetniku nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Za Plotnera, jednog od glavnih ljudi uključenih u izradu francusko-nemačkog plana iz kojeg proizilazi Osnovni sporazum dogovoren između Kosova i Srbije, Gervala je rekla da se previše angažuje u nemačkoj spoljnoj politici za Kosovo i da je potpuno amortizovao Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke.

Gervala je rekla da je u dobrim odnosima sa svojom koleginicom Analenom Berbok, ali se požalila da Plotner ne ostavlja prostor za ministarku i da tako iz Kancelarije vodi spoljnu politiku Nemačke u odnosu na Kosovo i Zapadni Balkan.

Albanian Post je takođe potvrdio da je nemački ambasador Rode upoznat sa Gervalinim zahtevom da ga smeni.

Ovo nije prvi put da Gervala kritikuje zapadne diplomate i njihov pristup prema Kosovu.

U nekim slučajevima je svoje stavove iznosila javno.

Radikalnije nego ikad bilo je to u intervjuu za austrijski list Der Standard 21. juna prošle godine.

Upitana o stavovima međunarodne zajednice tada, nakon izbora održanih u opštinama na Severu gde su Srbi bojkotovali glasanje, Gervala je eksplodirala.

Amerikanci i Evropljani su tada zahtevali da albanski gradonačelnici izabrani na osnovu minimalnog broja glasova rade van opštinskih objekata, kao kompromis za nedostatak legitimiteta.

„Kosovo ne može da izvrši političko samoubistvo čak ni za svoje najbliže prijatelje“, rekla je tada Gervala.

„Mi, kao Zapad u celini, ne bi trebalo da dozvolimo da neke problematične diplomate dovedu region u rat u jeretičkom savezu sa Putinovim predstavnikom, Vučićem“, izjavila je Gervala.

„U svakom slučaju, mi ćemo braniti svoju zemlju jer branimo vladavinu prava i demokratiju. Vučića ne možete zaustaviti ni novcem ni smirivanjem, samo kristalnim stavom. EU ovo nema, jer nije jedinstvena”.

Iznela je i direktne kritike na račun određenih ličnosti, kao što je specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak.

„Predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak često zastupa Vučićev stav. Ovo nije samo smrtonosno za posredovanje, podstiče Vučića na eskalaciju“, iznela je Gervala iste stavove koje će kasnije saopštiti i premijer Kosova, Aljbin Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari