Profesor Ratko Ristić kandidat Dveri i Zavetnika za gradonačelnika Beograda 1Dveri

Profesor Šumarskog fakulteta Ratko Ristić biće kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije Dveri i Zavetnika na narednim izborima, potvrđeno je Danasu u vrhu „Nacionalnog okupljanja“.

Ristić, koji je i bivši dekan Šumarskog fakulteta, podržao je ovu koaliciju, uz druge intelektualce, poput Miloša Kovića.

Ovaj profesor, koji je poslednjih godina pre svega aktivan u polju borbe protiv izgradnje rudnika RioTinto i iskopavanja litijuma i bora, javno se usprotivio i usvajanju evropskog sporazuma Beograda i Priština, pa je tako i govorio na protestu koje su, uz Dveri i Zavetnike, organizovali u Beogradu i Nova demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije.

Kako nam kažu u vrhu ovih partija, upravo zbog odluke da Ristić bude kandidat je u režimskim medijima pokrenuta kampanja protiv ovog profesora.

Jedan desni blok u ovom trenutku se čini dalekim, znajući i da Dveri i Zavetnici odbili uslove koje je koalicija NADA (POKS i Novi DSS) ispostavili. Iz „Nade“ su od Dveri i Zavetnika zatražili da se obavežu da neće nakon izbora sarađivati sa režimom, ali da će zajedno s proevropskom opozicijom formirati vlast na bilo kom nivou, gde god je moguće skinuti vlast.

U „Nacionalnom okupljanju“, kako nezvanično saznajemo, postoji uverenje da će se obavezivanjem da sarađivati s preovropskim delom opozicije, naći na meti kampanje vlasti, tačnije da će, kao što je to trenutno slučaj sa predsednikom Novog DSS-a Milošem Jovanovićem, biti označeni kao „đilasovci“, što će im, kako navodno smatraju, onemogućiti da na svoju stranu „prevedu“ određen broj razočaranih glasača naprednjaka.

Ipak, zvanično svi ostavljaju mogućnost, pa i Narodna stranka koja se zalaže za listu svih parlamentarnih „patriotskih opcija“, da do dogovora o jednoj listi ipak dođe.

Ko je Ratko Ristić?

U zvaničnoj biografiji ovog profesora se navodi da je osnovnu i srednju školu završio u Beogradu, kao i Šumarski fakultet, Odsek za vodoprivredu erozivnih područja. Na istom fakultetu je i magistrirao i doktorirao.

Od 2009. do 2015. godine nalazio se na mestu prodekana za naučnostraživački rad Šumarskog, a od 2014. je rukovodilac doktorskih studija, u oblasti Ekološki inženjering u zaštiti zemljišnjih i vodnih resursa, a i bivši je dekan ovog fakulteta.

Pre zalaganja protiv usvajanja francusko-nemačkog predloga, svoj aktivizam pre svega je usmeravao ka ekološkim temama – borbi protiv iskopavanja litijuma i bora, kao i izgradnje mini-hidroelektrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari