Ko se sve takmičio na beogradskim izborima 17. decembra? 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Novi beogradski izbori raspisani su za 2. jun, a evo kakvi su bili rezultati šest meseci ranije u istoj izbornoj trci i ko je sve učestvovao na izborima, koje opozicija osporava zbog masovnog „preseljenja birača“ u Beograd.

Na beogradskim izborima 17. decembra 2023. godine nastupilo je ukupno 14 izbornih lista, a njih pet je osvojilo odborničke mandate u Skupštini grada Beograda. Na ove izbore izašlo je 58,41 odsto ukupnog broja birača, odnosno 942.345 građana.

Od ukupnog broja izbornih lista koje je overila Gradska izborna komisija četiri su bile koalicione liste, sve iz redova opozicije, od kojih su dve prešle izborni prag – lista Srbija protiv nasilja i lista NADA.

Lista Srbija protiv nasilja je daleko najveća koaliciona lista koja je nastupila na izborima. Listu čini 11 stranaka i pokreta – Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Demokratska stranka, Pokret slobognih građana, Srbija centar, Zajedno, Pokret za preokret, Udruženi sindikati Srbije “Sloga” i Novo lice Srbije.

Izborna lista NADA je koaliciona lista Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) i Nove demokratske sttranke Srbije (Novi DSS). Svoju koaliciju predstavili su kao nacionalno dmeokratsku alternativu, i ostvarili parlamentarni status osvojivši 6 odsto ukupnih glasova i odnosno 7 odbornika. Bivši reprezentativac Srbije u košarci Vadimir Štimac bio je kandidat za gradonačelnika.

Koaliciona lista stranke Zavetnici i pokreta Dveri ostala je ispod cenzusa osvojivši 2,58 odsto ukupnih glasova. Kandidat za gradonačelnika bio je dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, koji je nedavno postao član pokreta Mi snaga naroda.

Izborna lista Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane osvojila je 39,08 odsto i time osvojila 49 odborničkih mandata u Skupštini, kanidat za gradonačelnika bio je Aleksandar Šapić, aktuelni predsednik privremenog organa grada.

Druga najbolje plasirana lista je koaliciona lista opozicije Srbija protiv nasilja – Beograd protiv nasilja koja je osvojila 34,63 odsto glasova i u skupštinu ušli sa 43 odbornika. Kandidat za gradonačelnika bio je Vladimir Obradović, profesor na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

Lista Ivica Dačić – Premijer Srbije, Toma Fila – Gradonačelnik Beograda u skupštini grada ima 5 odbornika, osvojiviši 4,75 odsto ukupnih glasova.

Lista “Mi- glas iz naroda” osvojila je šest odborničkih mesta u gradskoj skupštini sa osvojeno 5,38 odsto glasova. Nosilac liste za Grad Beograd bio je Aleksandar Jerković.

Odbornička mesta u gradskoj skupštini nisu osvojile liste Miše Vacića – da se vojska na Kosovo vrati, koaliciona lista Dveri i Zavetnika, lista Ruske stranke Slobodana Nikolića, Narodna stranka, koaliciona lista Dosta je bilo, SDS i Otete bebe – Dobro jutro Beograde, lista Usame Zukorlić – Promena je pobeda, lista Srbija na zapadu, grupe građana “Ćale ovo je za tebe” i lista Čedomira Jovanovića, budući da nisu prešle izborni prag od tri odsto.

Od ovih lista najbliže prelasku cenzusa bila je liste Dveri i Zavetnika koja je osvojila 2,58 odsto glasova i Narodna stranka koja je osvojila 2,04 odsto glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari