"Sukobi na dvoru": U kojoj atmosferi Šapić i beogradski naprednjaci dočekuju nove izbore? 1Foto: BETAPHOTO/BEOINFO/MIODRAG TODOROVIC

“Smena glavne građevinske inspektorke u Beogradu Nataše Jokanović Ivanović nije ništa novo za vladajuću partiju, u gradskoj upravi dobar deo viših činovnika počinje i prestaje da radi isključivo po političkom nalogu. Ako se neko usudi da radi po zakonu i pravilima službe, ne piše mu se dobro”, kaže za Danas osnivač Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović, povodom smene pomenute inspektorke od strane predsednika privremenog organa Beograda Aleksandra Šapić.

Informaciju da je glavna građevinska inspektorka smenjena je javnosti saopštila narodna poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, koja je dodala da je Šapić inspektorku Jokanović Ivanović smenio samo zato što je radila po zakonu i zatvarala sva divlja gradilišta.

Jokanović Ivanović je, nakon što je u avgustu zatvorila nelegalno gradilište Šapićevog bliskog saradnika Mirjana Nešovića, zatvorila je još jedno – i to Vladimira Mandića, bivšeg rukometaša, a danas funkcionera SNS-a, saopštila je Tepić.

Takođe, navela je poslanica, je u januaru naložila da se poništi oko 200 građevinskih dozvola u Beogradu, od čega je oko 150 na Opštini Voždovac, kojom uz SNS funkcionere Relju Ognjanovića i Marka Kulića, po partijskoj liniji upravlja i jedan od najviših funkcionera naprednjaka Branko Malović.

Naše sagovornike pitali smo da li je ova smena pokazatelj unutrašnjih sukoba beogradskih naprednjaka i unutrašnje afere u kojoj dočekuju nove beogradske izbore.

“Gradska uprava i javna komunalna preduzeća su u kandžama vladajuće partije i to se neće promeniti nikakvim saopštenjima ili tvitovima, već samo pobedom opozicije na izborima u Beogradu. A vladajuća koalicija je svesna da ne može da dopusti sebi luksuz da izgubi Beograd, pa će uprkos svim unutrašnjim trzavicama i strujama, ovi komapanju voditi složnije neko ikad”, kaže Jovanović.

On dodaje da sama činjenica da će predsednik države direktno učestvovati u njoj, govori da tu neće biti mnogo disonantnih tonova i radnji.

"Sukobi na dvoru": U kojoj atmosferi Šapić i beogradski naprednjaci dočekuju nove izbore? 2
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

“Opozicija mora da ponudi građanima kompletnu promenu sistema i novi program, a ne da se bavi detaljima i odnosima u okviru vlasti”, poručuje osnivač CLS.

Politički analitičar Dragomir Anđelković podseća da je Aleksandar Šapić u SNS ušao određenim nasleđem i da je određenu političku težinu.

“Kada je ušao SNS ispostavilo se daje u velikoj meri prevaren. Kao političar koji je imao neki rejting, postao je deo ekipe gde se njegov politički rejting gubi i o svemu odlučuje Vučić. U takvim okolnostima Šapić sigurno je nezadovoljan i spreman da se bori za politički opstanak. Kada imamo igrača koji ima određenu težinu u ekipu gde se sve svodi na sluge jednog čoveka, sigurno je da postoji sukob Šapića i njemu bliskih ljudi sa centralnom SNS, odnos onih koji za Vučića odrađuju zakulisne radnje u Beogradu”, navodi Anđelković.

otpor
Foto FoNet Milica Vučković

Naš sagovornik, slikovito, kaže i da “na svakom dvoru postoji jedan vladar i mnogo njegovih šaptaša i spletkaroša”.

“Tako da SNS funkcioniše kao jedan veliki dvor gde se svi dodvoravaju jednom čioveku i naravno u rakvim okolnostima iza zavese se vode razni ratovi. U jednom trenuktu Vučićev autoritet unutar te ekuipe špočeti da se ljulja i doći će do oopšteg urušavanja jer uvišaju da im brod tone i sve manje će biti spremni da slepo služe velikog vođu”, navodi Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari