"Zaboravite Vučića i Đilasa": Dveri i Zavetnici poručuju da neće da budu "štaka" proevropske opozicije za dolazak na vlast 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Predstavnici Srpskog državotvornog bloka, koji čine stranke Dveri i Zavetnici, poručili su danas na konferenciji za štampu u Skupštini Srbije da će nakon izbora sarađivati samo sa onima koji su za odbacivanje francusko-nemačkog sporazuma.

Poslanici i predsednici Dveri i Zavetnici, Boško Obradović i Milica Đurđević Stamenkovski, nakon predstavljanja svoje inicijative za podnošenje zahteva Savetu bezbednosti UN za primenu Rezolucije 1244, koju će uputiti vlastima, odgovarali su na novinarska pitanja o jednom bloku desne opozicije.

Oni su juče odbili uslove koje je javno izneo predsednik Nove demokratske stranke Srbije, u ime koalicije NADA, za formiranje tog desnog bloka, a to su – nesaradnja sa režimom nakon izbora, ali saradnja sa preovropskom opozicijom u razvlašćivanju režima na svim nivoima, a danas su ponovili svoj stav.

Upitani šta im tačno ne odgovara u ideji da se formira prelazna vlada s proEU opozicijom i da se nakon uspostavljanja demokratskih uslova raspišu izbori na kojima bi predstavljali svoju politiku, odnosno biraju li put da budu “večita opozicija”, poručili su da ne žele da budu “štaka” tom delu opozicije za dolazak na vlast, te da su druga najjača opcija u Srbiji.

Predsednica Zavetnika istakla je da je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas prvi podržao vlast u prihvatanju francusko-nemačkog plana.

„Ako mi ulažemo kritiku na račun vlasti, podjednako komotno to činimo i kada kritikujemo one opozicione stranke koje su mu pružile podršku za takvu politiku i što se nas tiče tu nema nikakve razlike”, navela je predsednica Zavetnika.

Narodna poslanica dodaje da je SDB suštinska opozicija i da ne žele da dođu na vlast da bi vodili politiku koja se vodi iz Brisela, već onu suverenističku. Između probriselske vlasti i probriselske opozicije nema nikakve razlike, rekla je ona.

Ona napominje da su druga najjača opcija u Srbiji, te da imaju rejting veći i od SPS-a, što niko do sada, kaže, nije uspeo.

“Mi se okupljamo oko Srbije, ne okuljamo se ni oko Vučića, ni oko Đilasa. Niti smatramo da je primereno da uslov za saradnju državotvornih snaga bude Dragan Đilas. Uslov za saradnju je Srbija i njen suverenitet i nedeljivost. Ne možete vi saradnike sa kojima ste se borili protiv francusko-nemačkog plana uslovljavati da prihvataju bezuslovno saradnju sa onima koji za taj isti francusko-nemački plan koji je poraz Srbije”, navela je ona.

"Zaboravite Vučića i Đilasa": Dveri i Zavetnici poručuju da neće da budu "štaka" proevropske opozicije za dolazak na vlast 2
foto: Vojin Radovanović/Danas

Upitala je i zašto bi definisali svoju poziciju tako da budu “štaka” probriselskoj opoziciji, koju je nazvala “malom nevestom koja čeka neženju”, ali da SDB nisu formirali da bi „se udali ili oženili” sa bilo kim.

Smatra i da su glasači „probriselske opozicije“ videli da te opcije ne mogu dovesti do promene vlasti.

“Kolega Jovanović ako poziva na ujedinjenje kuca na otvorena vrata. Naša su vrata otvorena i do kraja verujemo u jedinstvo državotvornih snaga, ali ne onih koji će se okupljati oko ličnosti, one nisu važne, već oko ideja”, rekla je Đurđević Stamenkovski, upitana da li je priča oko formiranja jedne desničarske liste gotova.

Predsednik Dveri Boško Obradović ponovio je da su oni opozicija i da im je cilj smena vlasti na svim nivoima, te da to mogu i da potpišu, ali da osim smene Aleksandra Vučića bitno i koja će politika vladati nakon smene aktuelne vlasti.

Spremni su, kaže, da su ujedine i da pre i posle izbore deluju sa svima koji su na njihovoj ideološkoj liniji, odnosno za “tradicionalne vrednosti”, očuvanje Kosova i Metohije i slično.

“Ne okrećemo se uopšte, niti ćemo sebi dopustiti da parametri politike nam budu Vučić i Đilas. Zaboravite Vučića i Đilasa, oni su prošlost. Dolazi nova generacija političara, dolazi smena političkih generacija i nova politika. Vučić i Đilas neće više voditi Srbiju. Je li dovoljno jednostavno i jasno?”, poručio je Obradović.

Odbiti sporazum za Kosovo

SDB danas je zatražio od „probriselske vlasti i probriselske opozicije“ da promene dosadašnju politiku vlasti prema Kosovu, jer je „krahirala“, da odbiju francusko-nemački predlog sporazuma.

Đurđević Stamenkovski je navela da diplomatska „petroka“ pre dolaska u Beograd će biti u Prištini kako bi sa kosovskim premijerom Kurtijem dogovorili nove pritiske na Srbiju. Kaže da je najnoviji uslov da Srbija „kako bi dobila NVO Zajednicu srpskih opština“ treba da „de fakto i de jure“ prizna Kosovo. Zatražila je i da Srbija odvaci sve navode iz rezolucije Evropskog parlamenta.

Rekla je i da su napisali predlog sa kojim državno rukovodstvo treba da nastupi na sastanku sa „petorkom“ i na sednici Saveta bezbednosti UN.

Kako je objasnila, na sednici Saveta bezbednosti ponovo treba da se pozovu sve članice tog tela da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da se potpuno reafirmiše rezolucija 1244, jer je ona polazna osnova za rešenje pitanja Kosova, a ne francusko-nemački plan.

Među predlozima je i onaj da se zatraži bezuslovno povlačenje „parapolicijskih i paradržavnih struktura Kosova“ iz opština sa većinskim srpskim stanovništvom, kao i da Kfor to područje demilitarizuje i razoruža Albance.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari