Različito o govornicima i bacanju jaja na RTS 1Foto: Miroslav Dragojevic

Hoće li se ili ne političari obratiti građanima koji se petkom i subotom okupljaju i šetaju u gradovima širom Srbije, treba li ili ne gađati javni servis Radio-televiziju Srbije, za sada su dva vidljiva sukoba unutar protesta između partija koje skupove tehnički i organizaciono pomažu i javnih ličnosti koje na njima govore.

Sagovornici Danasa Boban Stojanović i Dragomir Anđelković smatraju da to nije ozbiljan sukob već nesporazumi, te da i nije jasna prava uloga i ambicija javnih ličnosti koje govore i predvode proteste.

Podsetimo, glumac Branislav Trifunović, jedan od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“, kaže da političarima nije mesto na kamionu sa kojeg se govornici obraćaju okupljenima, da bi bili izviždani ukoliko bi hteli da se obrate, da moraju mnogo prašine da progutaju, rade i ponude nešto konkretno.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić pak kaže da je protest počeo kao politički, kao reakcija na prebijanje Borka Stefanovića.

„I onda sad odjednom imate samo glumce ili novinare koji govore, ili neke ličnosti koje su inače sve bile u predsedništvu PSG. Tako da nije baš da niko nije političar. Mislim da to ne treba da se pretvara u protest protiv opozicije i protiv vlasti“, zaključila je ona.

Ona naglašava da je neophodno da protesti dobiju jasan politički profil jer u suprotnom postaju „gotovo anarhična glumačka predstava“.

Drugo neslaganje je ideja o gađanju RTS jajima, čime bi se malo radikalizovalo nezadovoljstvo građana odnosom koji javni servis ima prema njihovim šetnjama. Poruke da na poslednji subotnji protest u Beogradu ponesu jaja dolazile su sa Tvitera političara, čemu su se odmah suprotstavile brojne javne ličnosti.

Boban Stojanović, doktorand FPN, za Danas kaže da je ovakav odnos više nesporazum a ne sukob, jer je deo organizatora i javnosti želeo jednu stvar, a drugi deo nije. Na pitanje ima li smisla sad ulaziti u radikalizaciju protesta ili treba sačekati, on kaže da je to strateško pitanje.

– S obzirom na reakcije na ovo oko jaja i RTS-a, verovatno da nije pravi trenutak za to, jer se ne sme zbog radikalizacije izgubiti deo protestanata. Ali se možda može ići na neku umereniju formu blokade institucija radnim danima, posetu RTS-u u toku dana, ali sve to mora biti dobro isplanirano. Eventualno raspisivanje izbora bi mogao da bude trenutak za neku formu radikalizacije protesta – ukazuje on.

Politički analitičar Dragomir Anđelković bi ovo mimoilaženje u stavovima nazvao neslaganjem Saveza za Srbiju i onih koji žele da učestvuju u protestu.

– Ni javne ličnosti, poput Branislava Trifunovića, nisu samo javne ličnosti već, čini mi se, imaju ambiciju da se bave politikom. Još se nije iskristalisala situacija oko uloge javnih ličnosti. Da li su oni lideri protesta ili su se pre samo priključili protestu. Partije daju logističku podršku svemu i u takvoj situaciji Savez polazi od toga da on ima ključnu funkciju. To verovatno misle i javne ličnosti s obzirom na to da se protesti nazivaju građanskim – navodi on.

Kada je reč o neslaganju oko gađanja RTS jajima, Anđelković to smatra radikalizacijom bunta za koji partije smatraju da im ide u prilog. Kako dodaje, takvi potezi i odbijaju deo građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari