"Vučić i Grenel bi jedan drugom potpisali izjave bez čitanja, blanko": Šta nam govori izjava američkog zvaničnika o oslobađanju Tačija? 1EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ foto EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Izjava bivšeg specijalnog izaslanika predsednika SAD za Zapadni Balkan Ričarda Grenela da će kada Donald Tramp ponovo bude predsednik Amerike zajedno raditi na oslobađanju Hašima Tačija pokazuje njegov odnos prema pravosuđu, nezavisnim institucijama i demokratiji.

Iako je niko i ništa u politici Amerike, na njega se ovde troši mnogo toga, ne samo vreme i ordenje, a nema od njega nikakve koristi za Srbiju. Javna je tajna da su i Vučić i Tači svojevremeno unajmili Grenela da lobira u SAD za njihov lični interes, a izgleda da aranžman i dalje traje.

To kažu sagovornici Danasa komentarišući Grenelovu izjavu.

Dragan Šormaz, osnivač pokreta „Uvek za Srbiju“, za Danas navodi da je Grenel niko i ništa u politici Amerike.

– Na njega se ovde troši mnogo toga, ne samo vreme i ordenje, a nema od njega nikakve koristi za Srbiju. Tramp neće dobiti izbore, teško da će uopšte biti i kandidat. On je uneo nestabilnost u Republikansku partiju i pola partije je oštro protiv njega, što u kampanji često znači ne samo izostanak podrške, nego i rad protiv njega! Trampova administracija nije ništa bolji odnos imala prema Srbiji, nego Bajdenova. Verovatno je bila čak i losija, recimo pod njegovim uticajem je Izrael priznao Kosovo – ukazuje Šormaz.

A Miroslav Parović, Narodni slobodarski pokret, za Danas navodi da je javna tajna da su i Vučić i Tači svojevremeno unajmili Grenela da lobira u SAD za njihov lični interes.

– Plan je bio da za Trampovu kampanju Vučić i Tači tokom 2020. godine u Beloj kući potpišu „istorijski sporazum Srba i Albanaca o Kosovu“, međutim Tačija su uhapsili zbog ratnih zločina pa se to izjalovilo. To što ih Grenel i dalje protežira samo znači da aranžman i dalje traje, s tim da Vučić gleda da plaća i demokratske lobiste kojima je dao EPS i poslove oko proizvodnje zelene električne energije u Srbiji – kaže Parović.

Dok Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, objašnjava da ta izjava pokazuje Grenelov odnos prema pravosuđu, nezavisnim institucijama, demokratiji a takođe i Trampove kapacitete da bude predsednik najveće sile na svetu.

– Ovakve izjave objašnjavaju i bliskost našeg predsednika Vučića sa Grenelom, verujem da bi jedan drugom bez razmišljanja potpisali izjavu bez čitanja, blanko – zaključuje Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari