Ružić: Uverenja da gradimo evropsko društvo nepovratna 1Foto: FoNet/Marko Misić

Naša politička uverenja da gradimo društvo po evropskim vrednostima i evropskom standardu su nepovratna. Stava smo da se do tih ciljeva dolazi kroz delotvoran, ali i efikasan pregovarački proces čiji ishod je jasan i vodi članstvu u EU.

To je izjavio ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić za agenciju Fena, pred svoj dolazak u Sarajevo.

Ružić, koji je ranije obavljao dužnost ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije u Vladi Republike Srbije, prisustvovaće sutra u Sarajevu svečanoj akademiji koju organizira Evropski pokret u BiH.

– Izjava predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera za sve nas treba da posluži kao snažan motiv i sjajan politički legat. Ona potvrđuje najmanje dve važne pretpostavke za uspeh evropskih integracija. Da biste uspešno stigli na cilj treba da budete u dobroj formi, ali treba i da znate gde je cilj u disciplini koju trčite. Oni koji su potcenili njegovu izjavu mislim da nisu razumeli njen značaj i njenu kompleksnost u aktuelnom evropskom političkom ambijentu – rekao je Ružić za Fenu, a prenosi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Srbija je do sada otvorila 12, a privremeno zatvorila dva poglavlja.
– Ne bih bio iskren ako bih rekao da je to odlična dinamika i da treba da budemo prezadovoljni ovim rezultatom. Štaviše, mislim da je u nesrazmeri sa uloženim trudom i radom. S druge strane zadovoljan sam činjenicom da je proširenje na agendi EU, kao i da svaki semestar predsedavanja EU obeležava održavanje međuvladinih konferencija na kojima smo u proseku otvarali dva poglavlja. Još sam zadovoljniji ukoliko se uzme u obzir ostvaren rezultat koji je od nas zavisio. Naime, u semestru estonskog predsedavanja EU tehnički smo bili spremni za otvaranje pet poglavlja jer smo i dostavili pet pregovaračkih pozicija Briselu – naveo je ministar.

Naglašava da je u procesu evropskih integracija brzina jako važna, ali ne i najvažnija.

– Ako se u fizici brzina meri pređenim putem u određenom vremenskom intervalu, politička fizika evropskih integracija formulu uspeha može pronaći jedino u pravoj meri između brzine i kvaliteta. Drugim rečima, građani će imati pozitivnu percepciju i o Vladi i o EU jedino ukoliko se evropski standardi ostvaruju u predvidljivom vremenskom roku i uz osetno unapređenje kvaliteta njihovog života – kazao je Ružić.

Ističe da je imao tu čast da bude ministar u Vladi Srbije kada su započeti pregovori o članstvu u EU.

– Danas se bavim nekim drugim poslom. O svojim rezultatima retko govorim. Ako je i bilo dobrih rezultata oni imaju smisla samo ukoliko podižu lestvicu odgovornosti i ambicije za rezultate koji tek treba da budu ostvareni – kazao je Ružić.

Na pitanje da podeli savet BiH na ovu temu, on smatra da BiH nisu potrebni saveti na njenom evropskom putu.

– BiH ima dovoljno potencijala i znanja da bude uspešna u evropskim integracijama. Ne želim da sumnjam u dobre namere bilo koga spolja, ali smatram da je Bosnom i Hercegovinom prošlo i previše savetnika. Ponekad naši prijatelji iz međunarodne zajednice ne razumeju najbolje mentalitet građana koje žive na našem podneblju. Bosnu i Hercegovinu treba ostaviti njenim građanima, njenim entitetima i njenim narodima da suvereno odlučuju o svojoj budućnosti. Verujem da će svi ostali iz regiona uvek biti tu da pomognu kod ostvarivanja zajedničkih ciljeva. Slovom na to nas upućuje i Dejtonski sporazum. Naročito države koji su garanti ovog sporazuma – rekao je on.

Kada je reč o evropskim integracijama i u vreme kada je bio ministar zadužen za evropske integracije, kaže da je ohrabrivao saradnju naših institucija i naših stručnjaka.

– To su uvek bili najbolji primeri saradnje dve države. Zato i ostajemo spremni da podelimo sva naša iskustva u pitanjima koja se naizgled čine tehničkim od usklađivanja zakonodavstva do iskustava stečenih u odgovorima na Upitnik ili u pregovoračkom procesu koji danas vodimo. Potpuno sam uveren i da je napredak Srbije na evropskom putu podsticajan za BiH. Svaki pojedinačni napredak naših zemalja je ono što olimpijski plamen čini aktivnim, bar za nas koji budućnost regiona vidimo u EU – zaključio je ministar Ružić u razgovoru za Fenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.