Šabac: Opozicija sa jednim odbornikom 1Šabac Foto: wikipedia

Iako je bila najavljivana burna sednica Gradske skupštine nakon prelaska dva odbornika vladajuće većine u opzicioni tabor ništa nije bilo od preokreta. Od ukupno 69 odbornika sednici je prisustvovalo 39, a opoziciju je predstavljao dr Aleksandar Pajić, iz SNS.

Prethodno je odbornički klub SPS najavio da neće učestvovati u radu sednice zbog pretnji njihovim odbornicma. Glavna tema je bila razrešenje zamenika predsednika Gradske skupštine Marka Jnačića, koji je napustio valdajuću većinu i prešao u nezavisne odbornike ali će nastupati u klubu SPS.

Dr Aleksanadar Pajić rekao je da je sramota što je potpuno prazna strana sale gde gde odbornici opozicije.To je sramota za grad i posledica brutalnog odnosa gradskih vlasti. Pretnje i ucene na medijskoj sceni u poslednjih davdesetak dana upućeni su ljudima koji su počeli da misle svojom glavom. Ovih 16 godina na vlasti ispunjeni su kupovinom odbornika, a od konstituisanja nove skupštine zamenjena su čak tri zamenika predsednika Gradske skupštine. On je optužio gradonačlenika Nebojšu Zelenovića da je otpustio majku odbornice Tamare Bastaje i da je pretio njenom ocu kada se priklučila klubu SPS.

Takođe je zamerio gradskim vlastima pričama o velikim investicijama dok industrijska zona zvrji prazna. Velika zamerka bila je i zbog gubitka od 200 miliona dinara u apotekarskoj ustanovi i da je grad platio 4,6 miliona dinara za bezvredni program sanacije ove ustanove. Naveo je da nije u redu da se sedam odsto iz budžeta izdvaja za kulturu dok narodna kuhinja priprema 1300 obroka za siromašne građane.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović rekao je da su 38 odbornika pokazali spemnost i hrabrost da se odupru pritiscima i pretnjama SNS. Teza da grad ne može da napreduje ako nije pod vblšću SNS pokazala se netačnom jer grad može da napreduje. Industrijska zona najveća je u Srbiji, dolazi velika japanska kompanija „Jazaki“ koja će zaposliti 1700 radnika, a u zoni već posluje šest italijanskih firmi.

S druge strane republička vlast zloupotrebljava svoju funkciju, a Šapcu je uskraćeno više od 600 miliona transfera iz Republike, a ostao je i dug od oko 400 miliona dinara. Od 2012.godine u Srbiji zakone donosi jedan čvek, a ovde u Šapcu odluke donosi Skupština. Za ove dve godina stalno se govori da će SNS preuzeti vlast ali su izbori završeni i ovde je pobedila volja građana demokratske opcije. Aptekarska ustanova ima gubitak od 200 miliona, ali je to problem zakona koji je donela Skupština Srbije, jer javne apoteke su imale fiksiranu maržu. Dug apoteka u Srbiji je deset milijardi dinara,a samo u Pančevu je veći od miijardu, a sličan dug kao Šabac ima i Kovačica. Do 2013. Apotekarska ustanova imala je prihod od 900 miliona i bruto zaradu od 20 odsto, dok je danas promet spao na 400 miliona dinara. Zelenović je ocenio skandaloznim izjavu da je on pretio porodici odbornice Bastaja i da će tražiti da sve to istraže nadležni organi.

Sa 38 glasova odborničke većine razrešen je Marko Jančić a za novog zamenika predsednika Gradske skupštine izabran je Prodan Panić, zemljoradnik iz Nakučana. Skupština je razrešila dosadašnjeg direktora JKP „Stari grad“ Dragana Ninkoviča jer je nedavno izabran za predsednika Gradskog odbora SPO, što je nespojivo sa funkcijom u javnom preduzeću. Za v.d. direktora izabrana je Snežana Đokić iz ovog kolektiva. Skupština je jednoglasno usvojila odluku o finasiranju troškova vantelesne oplodnje. Za ovu namenu iz gradskogbudžeta izdvojeno je tri miliona dinara, a odobavaju se sredstva u iznosu do 300.000 dinara za jedan pokušaj vantelesne oplodnje. Vladajuću većinu čine odbornici ZZS, Zapadne Srbije, DS,SPO, NS,JS, Nove stranke, Pokret zeleni Šabac, Udruženje“Selo-grad“, bivši članovi SDP. Zasedanje Skupštine prenosile su obe šabačke televizije, RTV „Šabac“ i RTV „AS“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari