"Sačekaćemo odluku Dodika i 25. septembar" 1Foto: Aleksandar Levajković/FoNet

Skupština Opštine Srebrenica na kojoj će biti tema rasprava o donošenju odluke o raspisivanju referenduma na području opštine Srebrenica o izdvajanju iz Republike Srpske biće održana u petak, 19. avgusta.

Kako za Danas najavljuje Sadik Ahmetović, inicijator za pokretanje rasprave o izdvajanju Srebrenice iz RS, na sednici u petak će biti govora o eventualnim procedurama za održavanje referenduma. O mogućim datumima za održavanje referenduma, međutim, kako kaže za naš list, još se ne razmišlja.

– Sačekaćemo 25. septembar – ističe Ahmetović za Danas.

To je datum kada bi trebalo da se održi referendum o danu Republike Srpske, protiv čega su svi predstavnici Bošnjačkog naroda u BiH. Inicijativa za izdvajanje Srebrenice iz RS nastala je kao posledična reakcija na taj čin vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu, predvođen predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Sadik Ahmetović je za prošli broj našeg lista oštro kritikovao međunarodnu zajednicu odnosno Kancelariju visokog predstavnika EU za BiH jer ne reaguje na najavljeni referendum o danu RS. Na pitanje da li je neko iz međunarodne zajednice do sada reagovao na njegovu inicijativu o izdvajanju Srebrenice iz RS, Ahmetović za naš list kaže da će danas imati sastanke sa predstavnicima ambasada u BiH.

– Već dugo upozoravam OHR da zaustavi Milorada Dodika u njegovom rušenju države i odnosa naspram Bošnjaka u RS, kao i žrtava genocida, upozorenja su sadržala mogućnost destabilizacije BiH i ugrožavanja mira. Nažalost, on i dalje nastavlja da ruši državu a OHR i dalje ćuti. Država BiH je naš prioritet u kojoj će svi građani živeti ravnopravno. I Dodik i OHR imaju još vremena da ponište odluku o održavanju referendum. U suprotnom… Zaštitićemo našu zemlju i njene građana svim demokratskim sredstvima – ističe sagovornik Danasa Sadik Ahmetović.

On je naveo da „mesto gde je počinjen genocid ima pravo da pita svoje građane da li žele Srebrenicu u ustavnom poretku RS“.

– To će biti naš odgovor entitetu čija je vojska i policija počinila genocid nad Bošnjacima Srebrenice, koji dvadeset godina posle ne poštuje odluke sudova i kontinuirano krši ljudska prava Bošnjaka u RS. OHR je na ispitu, da li će dozvoliti rušenje države i antidejtonsko delovanje vlasti iz RS. To im je obaveza koja proističe iz Dejtona – kaže Ahmetović za Danas u odgovoru na pitanje šta međunarodna zajednica propušta ili ne želi da učini kako bi rešila probleme u BiH.

Prošle nedelje je Veće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odbacilo zahtev Kluba Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Odlukom o raspisivanju referenduma koju je skupština tog BiH entiteta izglasala 15. jula 2016. godine. Narodna skupština Republike Srpske donela je odluku o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu RS, a za dan održavanja referenduma utvrđuje se 25. septembar 2016. godine. U Odluci se navodi da se republički referendum raspisuje na celoj teritoriji Republike Srpske. S druge strane, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u novembru prošle godine ocenio neustavnim deo Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog entiteta da izmeni sporne odredbe. Prema predlogu odluke o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske, 9. januaru, koju će prema ranijim izjavama prihvatiti predstavnici svih stranaka sa sedištem u RS, referendumsko pitanje o kom će se 25. septembra izjasniti građani RS glasi: „Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?“.

Podsetimo, lokalni izbori u BiH se održavaju 2. oktobra ove godine. Zaoštrenu retoriku, povećanje tenzija na međunacionalnoj osnovi, kao i posezanje za drastičnim političkim potezima, prema mnogim stanovištima, trebalo bi posmatrati upravo u kontekstu predstojećih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari