SAD traže od Kosova da ne počinje sa kaznama i da se hitno formira Zajednica 1Foto: Pixabay/Leonhard_Niederwimmer

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenije (Jeffery Hovenier) pozvao je vladu Kosova da hitno otpočne pregovore za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Predlog za Zajednicu mora biti na stolu“, rekao je Hovenije u razgovoru sa novinarima u Prištini, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Odgovorio je i na pitanje o tome da li bi Zajednica mogla biti nešto kao entitet Republika Srpska u Bosni i Hercegovini rekavši da „to nije prikladno, niti poželjno s obzirom na to kako bi Zajednica funkcionisala na Kosovu“.

„Odluka vašeg Ustavnog suda daje neke parametre koji osiguravaju da to ne bude slučaj. Postoji mnogo načina na koje vlada Kosova može da ispuni ovu obavezu u koju je ušla, a da se izbegne situacija kakva je u slučaju Republike Srpske.“

On je takođe pozvao vladu Kosova da za deset meseci odloži sprovođenje odluke o preregistraciji vozila sa srpskih na tablice sa oznakama RKS (Republike Kosovo).

Vlada Kosova ne bi trebalo da počne sa kažnjavanjem vozača koji voze automobile sa srpskim tablicama, kaže ambasador koji je ovo tražio direktno od vlade.

Hovenijerovi komentari usledili su pet dana nakon što su predstavnici Srba napustili institucije Kosova, uključujući i parlament i vladu.

„Smatramo da povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za trenutne sporove i zabrinuti smo da to ima potencijal da dodatno podigne tenzije na terenu.“

„Odluka vlade i sam proces su u skladu sa Briselskim sporazumom, ali mi smo od početka izražavali zabrinutost oko načina na koji će se ona implementirati. I dalje smo zabrinuti, što je postalo još izraženije u trenutnim okolnostima, pa tražimo od vlade da ne nastavi sa ovim planom koji je iznela početkom meseca.“

Napuštanje institucija usledilo je nakon poziva „Srpske liste“, vodeće partije srpske manjine na Kosovu, da stupe u bojkot zvaničnih institucija kako bi pokazali neslaganje sa odlukom vlade Kosova da u tri faze sprovede odluku o preregistraciji vozila.
Odluka, koju Priština primenjuje iz drugog pokušaja, a čije destomesečno odlaganje nije prihvaćeno u Prištini uprkos pozivima iz međunarodne zajednice, na poseban otpor nailazi na severu Kosova, gde su četiri opštine većinski naseljene Srbima.

Ambasador SAD potvrdio je da je blisku komunikaciju s vladom proteklih dana, ali „ne može potvrditi da je vlada poduzela mere koje smo od nje tražili“. Naveo je i da i Kosovo i Srbija treba da implementiraju ono što je dogovoreno sporazumom u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari