Aleksandar Vučić Ivica DačićFoNet Aleksandar Barda

Istorija gaženja i ponižavanja Ivice Dačića, lidera SPS, i njegove stranke od strane Aleksandra Vučića traje veoma dugo. Vučić Dačiću nikada nije oprostio što ga nije podržao 2008, ali mu je oprostio što ga je „tukao“ svih ovih godina i to će nastaviti da radi i ubuduće, kažu sagovornici Danasa komentarišući odnos nosioca liste SNS Vučića prema koalicionom partneru Dačiću koji je pristao da se njegova stranka nađe na zajedničkoj listi za izbore za Skupštinu Beograda zakazane za 2. jun.

Prilikom davanja potpisa podrške zajedničkoj listi “Aleksandar Vučić – Beograd sutra” u Zemunu su bili Vučić, Dačić i još jedna nova partnerka, liderka Zavetnika Milica Đurđević Stamenovski. Ipak, Vučić je svoju pažnju više usmerio na Dačića i, čini se, podsmešljivo ga nazivao „glavnim šefom“ i „novim liderom“.

Politički anlitičar Đorđe Vukadinović za Danas podseća da istorija gaženja i ponižavanja lidera SPS i njegove stranke od strane Aleksandra Vučića traje veoma dugo, i meri se već skoro dvocifrenim brojem godina.

– Dačić, zapravo, skoro sve vreme iskijava onu odluku o koaliciji sa Demokratama iz 2008. i „upodobljavanja“ vlasti na svim nivoima, što je Vučića koštalo praktično već utanačene koalicije sa DSS i SPS u Beogradu. Zapravo, može se reći da je Dačić relativno punim plućima disao jedino 2012. godine, kada bez njega nije bilo moguće formiranje vlade SNS-a i G17. nakon Nikolićeve pobede na predsedničkim izborima – ukazuje Vukadinović.

I dodaje da je sve nakon toga bila Vučićeva veća ili manja politička šikana „mlađeg“, odnosno manjeg partnera.

– Pri čemu ostaje dileme da li je mobingovani Dačić u međuvremenu razvio neku vrstu „stokholmskog sindroma“ ili ne. Ali u svakom slučaju, ne mislim da je ovo pomenuto, poslednje Vučićevo zavitlavanje Dačića, zvanje „velikim šefom“ itd. nešto posebno maligno, i u svakom slučaju je daleko blaže od onoga što su sam Vučić i režimski mediji radili SPS-u i Dačiću u kampanji, kao i prethodnih godinu dana, nakon onog iznenađujućeg dvocifrenog rezultata 2022. – smatra Vukadinović.

Ali, misli da odnosi na relaciji Vučić-Dačić neće posebno eskalirati, već ostati u ravni već viđenog i relativno nebitnog zavitlavanja, s obzirom na to da su u decembru stvari u tom odnosu uglavnom dovedene na svoje mesto, tj. da je SPS smanjen na „prihvatljivi nivo”.

I poslanik DS Srđan Milivojević misli da je “kriva 2008”.

– Svako ko je stao u službu zla i treba da bude ponižavan i ismevan od strane zla kome je rešio da služi. Taj sistem tako i funkcioniše. Vazali i skutonoše zla su spremni da istrpe svako poniženje zarad malo povlastica i mrvica sa gazdine trpeze. S druge strane Oskar zna da ti koji su od kuća poneli hoklice i šamlice i naređali se u krug oko prestola, to rade ne da bi bili bliže prestolu i kazanu, već da bi zaseli na tron kad šefu mafije klecnu kolena. Zato ih on tako zdušno ponižva a oni sa strašću lubomorno priželjkuju da ismeva baš njih kako bi pokazali da su mu baš oni takvi bitni i važni – opisuje on za Danas.

Sagovornici Danasa o odnosu predsednika Srbije i lidera SPS-a: Zašto je za Vučića Dačić "glavni šef" i "novi lider"? 1
Vučić i Dačić Foto: FoNet/ Nenad Đorđević (arhiva)

Prema njegovim rečima, Vučić Dačiću nikada nije oprostio što ga nije podržao 2008. ali mu je oprostio što ga je tukao svih ovih godina i to će nastaviti da radi i ubuduće.

– Ivica se već jedanput opekao na koferče i bananu a stara srpska poslovica kaže “ko se na koferče opeče i u limunadu duva”. I ostalim satelitima režima predstoji ponižavanje ovakve vrste, jer Vučić nikada nije siguran kada će oni koji su rešili da mu glume štake, otkazati poslušnost – procenjuje Milivojević.

Kako zaključuje, nema tu ni koalicije ni pokreta za državu.

– U ovoj koaliciji egzistira samo goli interes za čije ostavrenje je nepohodna ropska poslušnost. Robovi dobro uhlebljeni na budžetu i dobarno namireni narodnim parama su najbolji i najposlusniji robovi. Samo da su blizu gazdinog kazana…nema veze što ta manjerka kojom se sipaju splačine, sve jače grebe po praznom kazanu kome se odavno vidi dno. Sa prstima umazanim u mast iz tog kazana se ne izlazi – slikovit je Milivojević.

Osim SPS i Zavetnika u koaliciji sa SNS na beogradskim izborima su i SRS, Jedinstvena Srbija, PUPS, Pokret socijalista, SDP Rasima Ljajića, SNP Nenada Popovića, Udruženje građana „Porodični alarm“, Zelena stranka Ivana Karića, Andreja Mladenović sa svojom strankom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari