"Šarović bi isto morao da pita i ruskog ambasadora": Sagovornici Danasa o tome kako je opozicionar intervjuisao Hila na Prajdu 1Foto: Printscreen Youtube/Bez cenzure

“Uticaj stranih ambasada u Srbiji je neuobičajeno veliki i nezdrav za jednu zemlju koja tvrdi da vodi “nezavisnu i slobodarsku” politiku. Ali gospodin Šarović bi morao da postavi isto pitanje i ruskom ambasadoru, ako zaista nastupa sa rodoljubive i neutralne pozicije”, odgovara Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu upitan kako komentariše razgovor Nemanje Šarovića sa ambasadorom SAD Hilom na Prajdu, tokom kojeg mu je rekao da je Hil pravi predsednik Srbije.

Jovanović poručuje da se ne može samo jedan ambasador kriviti za uticaj u Srbiji, a nekim drugima tercirati i podilaziti.

“Srbija ne bi trebalo da bude ni zapadna klijent država, ali ni ruska ili bilo čija gubernija”, navodi on.

Predsednik i poslanik Pokreta slobodnih građana, Pavle Grbović, kaže da je od “dnevnopolitičkog performansa u cilju Tviter zabave” bitnije to što Šarović sa pravim predsednikom Srbije ne bi mogao da priča.

"Šarović bi isto morao da pita i ruskog ambasadora": Sagovornici Danasa o tome kako je opozicionar intervjuisao Hila na Prajdu 2
foto FoNet Milica Vučković

“Sa pravim predsednikom Srbije ne bi bi mogao da priča jer predsednik bira kojim građanima će pružiti podršku i zaštitu i kojim novinarima će dati izjavu. Ta činjenica je zanimljivija i više zabrinjava nego ovaj dnevnopolitički performans u cilju Tviter zabave”, kaže Grbović.

Miloš Parandilović, predsednik i poslanik Novog lica Srbije, kaže da je činjenica da su, kako smatra, Vučić i SNS rasprodali Srbiju.

“Bor i naše rude su potpuno predali u ruke kinezima, sve u Srbiji je na tenderu. Spoljne dugove koje pravi ovaj režim vraćaće ko zna koliko generacija koje dolaze posle nas. Razmere pljačke i zaduživanja, koje je Vučić sa svojom ekipom sproveo za vreme svoje vladavine, istraživaće se godinama nakon njegovog pada s vlasti. U tom smislu, ima ovde dosta „akcionara“ iz inostranstva koji su pazarili u Vučićevoj rasprodaji Srbije”, kaže.

"Šarović bi isto morao da pita i ruskog ambasadora": Sagovornici Danasa o tome kako je opozicionar intervjuisao Hila na Prajdu 3
Miloš Parandilović, foto: Printscreen/YouTube/Jutarnji program TV HAPPY

On dodaje da je veliko pitanje šta je u Srbiji “ostalo naše, a da nije prodato”.

“Sve puteve i projekte koji se rade mutnim finansiranjem spolja, sa mukom ćemo vraćati decenijama, i veliko je pitanje šta je u ovoj zemlji zapravo ostalo naše, a da nije prodato. Srbija je jedina zemlja koja rasprodaje svoje resurse strancima da bi pravila puteve kojim neće imati ko da ide. Plašim se da se jednog dana ne probudimo u zemlji u kojoj nismo većinski vlasnici”, kaže Parandilović.

Predsednik vanparlamentarnog Građanskog demokratskog foruma, Zoran Vuletić, poručuje da Šarović još uvek nije izašao iz svojih radikalskih talasa, te da način i ključno pitanje sa kojim je presreo ambasadora Hila to potvrđuje.

"Šarović bi isto morao da pita i ruskog ambasadora": Sagovornici Danasa o tome kako je opozicionar intervjuisao Hila na Prajdu 4
foto FoNet Milica Vučković

Smatra i da u nedodastatku „hrabrije proEU opozicije“ koja je u Parlamentu zastupljena, ostavljeno je pored Vučića „raznim Šarovićima da na svoj bizaran način komuniciraju sa zapadnim zvaničnicima“.

„Pogled na Srbiju bi bio dosta drugačiji/bolji kada bismo imali 30% opozicionih poslanika koji bi postavili gospodinu Hilu pitanje da li se osećao sprovedenim na Europrajdu prošle godine, kako je tadašnji ministar Vulin i rekao ,,ko želi tamo da ide biće sproveden’’? Zatim da li je u redu obeležavati sećanje na Oluju u Prijedoru ili objaviti spot u kome Željko Mitrović iz straha od sankcija priča o Zapadu kao srpskom opredeljenju, a svakodnevno mu je preko pedeset procenata programa podrška Putinu i promocija ratnih zločinaca iz 90-ih uz dodatno narušavanje regionalnih odnosa koji su već inače predratni u njihovim programima? Ko je formatirao javno mnjenje tako da bi danas jedino Putin mogao da pobedi Vučića na predsedničkim izborima? Mnogo sličnih pitanja bi se moglo postaviti ambasadoru. Uz ovakva pitanja sigurno bi Zapad Srbiju mnogo više respektovao jer bi to značilo da ovde postoji i politička alternativa Vučiću”, navodi predsednik GDF-a.

Podsetimo, tokom subotnje Parade ponosa, predsednik „Ljubav Vera Nada“ Nemanja Šarović uživo je prenosio događaj u ulozi reportera KTV Zrenjanin, a tokom dva i po sata prenosa razgovarao je sa učesnicima šetnje, kao i sa ministarkom Tanjom Mišćević, pravnikom Milanom Antonijević… U jednom momentu Šarović je naišao na ambasadora Hila, kojeg je, između ostalog upitao za stav dela građana Srbije koji misle, kako je rekao, da je upravo Hil „pravi predsednik Srbije“.

„Ja to nikad nisam čuo. Ja sam glasao na Floridi“, odgovorio mu je HIl i nastavio da šeta.

Ovaj opozicionar imao je još nekoliko pitanja, ali ga je obezbeđenje ambasadora sprečilo u postavljanju istih.

ž

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari