Šaša objavio kakve ocene je EK dala državama kandidatima: Favoriti su Ukrajina i Moldavija 1foto Aleksandar Roknić Danas

Izvršni direktor Instituta Epik Demuš Šaša prokomentarisao je nalaze Izveštaja Evropske komisije i istakao da su Ukrajina i Moldavija mnogo bliže EU od država Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo.

Šaša je u objavi na društvenoj mreži „X“ naveo da je Evropska komisija prvi put ocenila 10 zemalja koje su u procesu članstva.

On je dodao da se zanimljivi podaci pojavljuju ako se uporedi „koliko puta je EK svaku zemlju ocenila dobrom i lošom tokom 2023. godine“.

“Ukrajina 26, Moldavija 21, Severna Makedonija 15, Albanija 12, Crna Gora 9, Kosovo 8, Turska 7, Srbija 7, Gruzija 4, Bosna i Hercegovina 4”, ocenio je Šaša.

On je takođe objavio 10 zemalja koje su nakon rangiranja ocenjene „bez napretka“.

„Rangiranje 10 zemalja na osnovu toga koliko je puta EK došla do zaključka da nije bilo napretka u različitim poglavljima tokom 2023, Bosna i Hercegovina 95, Turska 59, Severna Makedonija 40, Kosovo 30, Crna Gora 23, Srbija 23, Gruzija 19, Albanija 16, Ukrajina 10, Moldavija 6”, dodao je.

Šaša je naglasio da je ovo grub pogled na to pitanje, ali nudi prvu analizu na ocenu Evropske komisije.

„Jedna poruka je jasna, Ukrajina i Moldavija su sada prvi konkurenti. Imaju veći napredak od ostalih osam zemalja 2023. godine”, naveo je Šaša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari