Selaković sa Eskobarom, Lajčakom i Pičom o dijalogu Beograda i Prištine 1Foto: Twitter / Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u Londonu je prisustvovao sastanku ministara Zapadnog Balkana na kome su učestvovali i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar kao i nedavno imenovani specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuart Pič.

Šef srpske diplomatije na marginama sastanka razgovorao je sa izaslanicima za Balkan o dijalogu Beograda i Prištine kao i inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Selaković se Eskobaru zahvalio na podršci koju SAD daju inicijativi „Otvoreni Balkan“, kako je navedeno na Tviter nalogu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

– Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković zahvalio se SAD na podršci inicijativi „Open Balkan“ i razumevanju naše pozicije u dijalogu Beograd-Priština. Razmenjena su mišljenja o situaciji u regionu Zapadnog Balkana, a razgovarano i o partnerstvu 140 godina Srbije i SAD – navelo je naše ministarstvo spoljnih poslova.

Sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom, šef srpske diplomatije se sastao prvi put zvanično od kada je Pič imenovan na ovu funkciju, a pored dijaloga, tema njihovog razgovora bila je i situacija u Bosni i Hercegovini, povodom koje je Velika Britanija ranije izrazila veliku zabrinutost.

Selaković je pozvao Piča da poseti Srbiju, koja je, kako je naglasio, posvećena miru i stabilnosti, kao i rešavanju pitanja dijalogom, navedeno je na tviteru.

Domaćin sastanka je državna sekretarka za spoljne poslove Ujedinjenog Kraljevstva Elizabet Tras. Šef srpske diplomatije se odvojeno sastao sa ministarkom za evropsko susedstvo i Amerike u Ministarstvu za spoljne poslove Ujedinjenog Kraljevstva Vendi Morton, kao i sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za trgovinu sa Zapadnim Balkanom Martinom Vikersom i izvršnim direktorom britanske izvozne kreditne agencije Luisom Tejlorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari