Ševarlić: Zašto Narodna Skupština ne odlučuje o vanrednom stanju 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Narodni poslanik Miladin Ševarlić pitao je zašto predsednik Republike hoće da uvede vanredno stanje uz potpise predsednika Vlade i predsednika Skupštine, kada to može da uradi još uvek nadležni sastav narodnih poslanika, odnosno „zašto se bojkotuje Narodna Skupština i zašto bi nekome smetalo da ona u vreme vanrednog stanja bude u stalnom zasedanju“. 

Ševarlić, koji je samostalni poslanik, u saopštenju je rekao da se to što su prethodno zabranili okupljanja u zatvorenom prostoru za više od 100 ljudi, može prevazići podelom maski na ulazu u Skupštinu ili testiranjem svih poslanika na korona virus pre dolaska na sednicu.

Ševarlić je citirao Član 200 Ustava u kojem se kaže da „kada javna opasnost ugrožava opstanak države ili građana, Narodna skupština proglašava vanredno stanje, da ta odluka o vanrednom stanju važi najduže 90 dana, a da po isteku ovog roka, Narodna skupština odluku o vanrednom stanju može produžiti za još 90 dana.

„Za vreme vanrednog stanja, Narodna skupština se sastaje bez posebnog poziva i ne može biti raspuštena. Proglašavajući vanredno stanje Narodna skupština može propisati mere kojima se odstupa od Ustavom zajemčenih ljudskih i manjinskih prava. Kad Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donose zajedno predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine i predsednik Vlade, pod istim uslovima kao i Narodna skupština“, piše u Ustavu.

Ševarlić je dodao da tek kad Skupština nije u mogućnosti da se sastane, posebne mere može propisati Vlada, uredbom, uz supotpis predsednika Republike, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari