"Krajnje čudan odnos obezbeđenja prema novinaru N1": Sagovornici Danasa o pokušaju izbacivanja novinara iz zgrade RIK 1Foto: FoNet

Obezbeđenje zgrade Skupštine Srbije u Ulici kralja Milana u kojoj se nalazi sedište Republičke izborne komisije zatražilo je od ekipe televizije N1 da napusti objekat iako je ekipa ove televizije prethodno puštena da uđe u zgradu uz sve obavljene bezbednosne provere.

Novinar televizije N1, Petar Gajić je nakon razgovora sa narodnim poslanikom Srđanom Milivojevićem ipak pušten od strane obezbeđenja da se sa snimateljem popne na 3. sprat na kom je bila Marinika Tepić.

Kako je javio reporter N1 Petar Gajić, ekipa ove televizije je uz urednu akreditaciju i bezbednosnu proveru puštena u malu zgradu Skupštine u Kralja Milana.

Oni su zatim sačekali narodnog poslanika Srđana Milivojevića, da bi obezbeđenje pet minuta pre uključenja uživo u program reklo da se  novinar i snimatelj vrate u deo kod ulaza, a potom i da napuste zgradu.

Kako su objasnili, od trenutka ulaska u zgradu do uključenja u program, promenile su se bezbednosne procedure.

Na snimku iz hodnika zgrade u Kralja Milana, koji je objavio N1 može se videti kako radnik obezbeđenja zahteva od novinara Petra Gajića da napusti zgradu, a zatim se pojavljuje drugi pripadnik obezbeđenja koji pokušava da smiri situaciju.

Narodni poslanik iz Demokratske stranke Srđan Milivojević koji je prisustvovao svemu ovome kaže za Danas da je svedočio krajnje čudnom odnosu osoblja Skupštine Srbije prema novinaru N1 i iznenadnoj i neuobičajenoj promeni skupštinske procedure za ulazak novinara u zgradu Republičke izborne komisije.

„Već dugo vremena Vladimir Orlić se ponaša kao da su zgrade Skupštine Srbije, one gde se održavaju sednice i ove u Kralja Milana, njegovo privatno vlasništvo, iako te dve zgrade nije prijavio agenciji za borbu protiv korupcije i nije prikazao kao svoje privatno vlasništvo“, kaže Milivojević.

On kaže da, dok je god ta zgrada u vlasništvu građana, neprihvatljivo je da neko na taj način ograničava pristup novinarima.

„Zna se ko može da govori na plenarnoj sednici ili sednici Skupštine, ali da građani kojima pripada narodna skupština ne mogu da uđu u svoj dom i ne mogu iz njega da se obrate je nečuveno“, naglašava Milivojević.

Prema njegovom mišljenju ovo je samo jedan od pokazatelja da je režim Aleksandra Vučića u strahu od gubitka vlasti.

„To što novinarske ekipe koje treba da izveštavaju o toku skupštinskih sednica, koje treba da imaju uvid u rezultate izbora, ne mogu da uđu u zgradu RIK, predstavlja prvorazredni skandal i pokazatelj straha režima Aleksandra Vučića, od gubitka vlasti i evidentiranja ove izbrone krađe“, smtara Milivojević.

Istakao je i da je „veoma iritantno“ da se pravila menjaju iz minuta u minut.

„Prvo se ljudi puste da uđu onda se zamole da izađu i zaista ne razumem takav odnos prema nezavisnim i nepristrasnim medijima. Od vremena Maje Gojković nismo imali ovako bahat odnos prema radnicima, koji rade u Skupštini Srbije“, kaže Milivojević.

N1 često na meti vlasti

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije kaže da su ovakve situacije već viđene kada su u pitanju vlast i nezavisni mediji.

„Manir ove vlasti je da se neprijateljski ponaša prema novinarima koji profesionalno rade svoj posao i koji nisu njihovi propagandisti“, kaže Bodrožić.

On dodaje da su svi profesionalni novinari, poput novinara N1, uvek meta za ljude sa vlasti.

„Vlast pokušava da na sve načine onemogući rad slobodnih medija i slobodnih novinara i van očiju javnosti drži institucije koje su narodne“, navodi Bordožić.

Advokat Borivoje Borović kaže za Danas da je ovakvo postupanje obezbeđenja  zgrade u Kralja Milana pream televizijskoj ekipi N1, jedan od trnutaka kada bahatost vlasti u Srbiji dolazi do izražaja.

„Ako je javno vređanje usledilo od predsednika države i članova vlade prema novinaru N1, onda je u svakom slučaju ovo trenutak kada bahatost dolazi do potpunog izražaja. Nakon ovih izbora koji su prošli sa svim primedbama o kojima je već govorila opozicija onda je jasno da će ova vlast biti još bahatija još silnija, ne samo prema novinarima već i prema svim ostalim javnim ličnostima koje nisu strani vlasti“, smatra Borović.

Politički analitičar Duško Radosavljević je ovakvo postupanje prema ekipi N1 jednostavno ocenio kao „Divljaštvo“.

„To je divljaštvo, osijonost i brutalnost vlasti koja ne preza ni od čega da sačuva  rezultate manipulacije i krađe na izborima“, kaže Radosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari