Ševarlić: Zašto Narodna Skupština ne odlučuje o vanrednom stanju

Ostavite komentar


  1. Cini se da je Narodna Skupstina suspendovana. Poslanici su svedeni na dizace ruku i prostacko pljuvanje po neistomisljenicima. Ko je to uradio? Sami poslanici u zelji da se dodvore svom predsedniku.

  2. Prema stavovima gospodina Sabica,treba razlikovati „vanredno stanje“ od „vanredne situacije“.Vanredno stanje regulise se Ustavom i Skupstina ga proglasava.Vanrednu situaciju proglasava Vlada i ono se regulise Zakonom o sprecavanju rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama.“Vanrednim stanjem“MOGU se ograniciti Ustavom zajamcena ljudska i gradjanska prava,dok se „vanrednom situacijom“to ne moze.Epidemija virusa nije u nadleznosti ministra Vulina i ministarstva odbrane jer corona virus nije nesto sto ugrozava opstanak naroda i drzave.

  3. A koja je razlika?! Da ne bi možda drugačije odlučili od onog šta Vučić kaže?

    1. Razlika je ogromna: u vanrednoj situaciji ne mogu da se suspenduju prava zagarantovana ustavom, a u vanrednom stanju Vučić može konačno da radi šta hoće i da za to nađe razlog u epidemiji. Vanredno stanje ga štiti od odgovornosti, ako npr. ukine internet i društvene mreže sa obrazloženjem da tako štiti građane od lažnih vesti (što je već najavila novinarka TANJUG-a svojim „spontanim“pitanjem posle Vučićevog dramskog i dramatičnog obraćanja). Može da strpa u zatvor koga hoće i kad hoće (npr. „širio paniku“), da otme šta hoće i od koga hoće (materijalna obaveza u vanr. stanju), da zabrani „neposlušnoj“televiziji rad, da „nezgodne“ novinare pošalje na istovar npr.medicinske opreme (radna obaveza)…i niko neće moći da protestuje – okupljanja zabranjena! Čovek je suspendovao Skupštinu i izvršio državni udar!

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 14. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.