Incident na skupu podrške Ukrajini u Kragujevcu 1Foto: A.P.

Na večerašnjem skupu podrške Ukrajini u Kragujevcu pojavio de i čovek koji se predstavio kao anarhonisdikalista i „glas druge strane” i verbalno se sukobio sa učesnicima protesta.

Tokom današnjeg dana na društvenim mrežama su deljeni pozivi za skup podrške Ukrajni u Kragujevcu. Kao i kada su svi ostali protesti u ovom gradu, poslednjih meseci i za ovo okupljanje se ne zna ko su organizatori i njegovi inicijatori.

Večeras oko 18 sati, samo desetak Kragujevčana se odazvalo ovom pozivu i okupilo na trgu ispred Prve gimanzije. Sam skup bi prošao potpuno nezapažen da na njemu nije došlo do poluincidenta na kome se pojavio i podržavalac „druge strane”.

– Bilo nas je desetak, mahom oni koji su učesnici svih protesta damo podrušku narodu Ukrajine protiv agresije Rusije na njihovu državu, kaže za „Danas” Aleksandra Kostić, učesnica večerašnjeg protesta.

Po njenim rečima na trgu se iz mraka pojavio čovek koji je imao na papiru odštampane fotografije i predstavio se kao Dragan, kao i da je došao da bi se na okupljanju čila i „druga strana”.

– On je za sebe rekao da je anarho-sindikalista i kao i podršavalac vladike Nikolaja Velimirovića a sa interneta je poskidao slike koje je polepio na papiru preko kojih je iskačio kukaste krstove, priča ona.

Incident na skupu podrške Ukrajini u Kragujevcu 2
Učesnici skupa podrške Ukrajini u Kragujevcu Foto: A.P.

Učesnici protesta i on ušli su u verbalni sukob i on je u raspravi sa njima potencirao da oni „podržavaju” Azov bataljon i Stjepana Banderu, vodu Organizacije ukrajinskih nacionalista koji su tokom Drugog svetskog rata sarađivali sa ncionalistima.

– Odgovorili smo mu da je to bilo pre 100 godina i d ami podržavamo narod Ukrajine koji je napadnut danas. Takođe smo ga pitali zbog čega je spomenik streljanim đacima u Šumaricama stavio na taj papir i prekrio ga „svastikama”. Da li znači da on to podržava, kaže Aleksandra Kostić.

Ipak, skup je posle ove kratke rasprave, koju je kamerom zabeležio novinar kragujevačkog portala „Glasa Šumadije”, okončan bez daljih incidenata.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari