Skup o hrvatsko-srpskim odnosima u petak u Golubiću kod Obrovca

Ostavite komentar


  1. malo o mestu sastanka:
    Golubic je selo udaljeno 5 km od Knina, jednog od najvecih uporista Hrvatskih Srba tijekom rata u Jugoslaviji. Ovo selo je bilo etnicki cisto pravoslavno odnosno Srpsko (1991-Golubic – ukupno 1.424, Srba 1389, Hrvata 17), ali odlukom vlade Hrvatske i opcine Knin u ovom selu je prosle godine zapoceta izgradnja stotine kuca Hrvatskim raseljenicima iz BiH, samim tim i etnicka struktura ovog mjesta ce se drasticno promjeniti. Veliki broj Srba je napustio ovo selo i trenutno zive diljem ovom svijeta. Prije rata veliki broj stanovnika ovog mjesta je radio u tvornici vijaka, poznatiji kao „TVIK“ ali stocarstvo i agrokultura su bili takodje veoma popularni.

    -1462 godine podignuta crkva prenosa moštiju arhiđakona Stefana.Kasnije dograđivana sa ikonostasom iz XIX vijeka.
    -1692 godine Patrijarh Arsenije III Čarnojević odredio je da sedište episkopa Vasilija prvog episkopa Dalmatinskog bude pri crkvi svetog Stefana u Golubiću. Do tada srpskom crkvom u Dalmaciji upravljali su pećki patrijarsi preko dabrobosanskih mitropolita.
    -1764 godine u Golubić dolazi veliki srpski prosvetitelj Dositej Obradović gdje je jedno vreme radio kao učitelj..
    Jos da pomenemo bezbrojne jame gde su Ustase bacale Srbe ( sve odreda) od kojih mnoge jos nisu ni istrazene! Pitam se samo, zasto prave sastanak bas ovde! Valjda bi prvo trebalo da se obeleze grobnice, sve, istraze zlocini, sve to objavi, pa ocita molitva, a onda da politicari pokusaju da ucine nesto sa pomirenjem!korisno!

    1. Postoji Golubic kod Knina ali ovde se radi o Golubicu kod Obrovca – 50 km od Knina

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.