Skup povodom godišnjice smrti mladića u američkoj ambasadi 2008. i ove godine u Beogradu (VIDEO,FOTO) 1Foto: Vojin Radovanović/ Danas

Grupa mahom mlađih ljudi okupila se večeras ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu na poziv „Omladine 451“, kako bi obeležili godišnjicu smrti Zorana Vujovića, nastradalog tokom paljenja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država 2008. godine.

Nakon paljenja sveća dalje su se uputiti ka ulici Kneza Miloša, gde se tada nalazila Ambasada SAD.


Raspoređeni u tri špalira, noseći upaljene baklje i crvene ruže, na čelu sa barjakom na kome je ruski krst, krenuli su put nekadašnje američke ambasade. Imaju jasnu organizaciju protokola – nekoliko mladića sa bubicama koji organizuju grupu od stotinjak ljudi.

Preko puta zgrade nekadašnje Ambasade SAD u Kneza Miloša nalaze se navijači Partizana.

Skup povodom godišnjice smrti mladića u američkoj ambasadi 2008. i ove godine u Beogradu (VIDEO,FOTO) 2
Foto: Vojin Radovanović/ Danas

Saobraćaj u Ulici Kneza Miloša u pravcu ka Nemanjinoj ulici bio je blokiran.

Nakon što su se rasporedili u kolone i zatim položili cveće ispred zgrade okupljeni su se razišli.

Skup povodom godišnjice smrti mladića u američkoj ambasadi 2008. i ove godine u Beogradu (VIDEO,FOTO) 3
Foto: Vojin Radovanović/ Danas

Posle mitinga „Kosovo je Srbija“, organizovanom pre tačno 16 godina ispred Skupštine Srbije povodom jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, 2008. godine deo građana otišao je do ambasade Sjedinjenim Američkih Država kada je došlo do napada i spaljivanja američke ambasade.

Tada je nastradao i Zoran Vujović (21), student i navijač Partizana.

Njegova smrt obležena je i prošle godine, kada je neformalna grupa, uglavnom mladih ljudi, prošetala do lokacije gde je te 2008. bila američka ambasada, u u lici Kneza Miloša. Godišnjicu Vujovićeve smrti obeležili su, nešto ranije tog dana, i aktivisti Konzervativnog pokreta „Naši“, Ivana Ivanovića.

Postupak zbog paljenja ambasade

Suđenje za paljenje Ambasade SAD još uvek traje. Policijski vod koji je tokom mitinga “Kosovo je Srbija” obezbeđivao Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, nakon napada građana dobio je naređenje da se povuče u bočnu ulicu, posvedočio je na tom suđenju, na ročištu u martu prošle godine, Aleksandar Stanković koji je komandovao tim vodom.

Govoreći pred većem Višeg suda u Beogradu, u postupku koji se zbog paljenja ambasade vodi protiv nekadašnjih visokih funkcionera MUP-a, Stanković je naveo da je prvo naređenje došlo u trenutku kada je njegov vod, kao i sama zgrada, bili gađani kamenicama.

– Naš zadatak bio je zaštita lica i objekta, starali smo se da ne dođe do oštećenja objekta. Ispred ambasade je došlo do naglog okupljanja građana i kada je krenulo nasilje dobili smo naređenje da sačuvamo ljudstvo i da se povučemo u ulicu Vojvode Milenka. Nešto kasnije, dobili smo novo naređenje da se povučemo u Policijsku stanicu Savski venac, kazao je Stanković.

Odgovarajući na pitanje advokata, Stanković je precizirao da je u prvom trenutku kada su krenuli da se okupljaju građani policija mogla da reaguje, ali da mesta za reakciju nije bilo nakon što se okupilo veliki broj ljudi. On je istakao da je sva naređenja tog dana dobijao od komandira zemunskog voda i da lično nije imao komunikaciju sa štabom.

Optužnica Višeg tužilaštva u Beogradu tereti petoricu bivših visokih funkcionera MUP-a okrivljujući ih za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Oni se sumnjiče da su tokom mitinga “Kosovo je Srbija” od 21. februara 2008. godine, svesno načinili propuste u obezbeđenju dozvolivši paljenje Ambasade SAD.

Prvookrivljeni Slobodan Vukolić, nekadašnji načelnik Uprave policije za grad Beograd rukovodio je policijskim štabom koji je koordinisao postupanje policije tokom protesta.

On se tereti da je propustio da blokira prilaz ulici Kneza Miloša gde je smešten veliki broj stranih ambasada, kao i da je povukao policijsko obezbeđenje ispred Ambasade SAD. Zajedno sa njim, okrivljen je i Zoran Rašković, njegov zamenik.

Iako nisu formalno bili uključeni u lanac komandovanja te večeri, okrivljeni su i Stevan Bjelić, tadašnji načelnik PU za grad Beograd i Mladen Kuribak, bivši načelnik Uprave policije MUP-a Srbije. Oni su, prema tvrdnji tužilaštva, bili prisutni u sobi iz koje se rukovodilo policijom, a prema činu su bili nadređeni Vukoliću i Raškoviću.

Zbog sumnje da nije postupao po naređenjima i da je svesno kasnio na intervenciju ispred ambasade okrivljen je i Bojan Marković, tadašnji komandant Žandarmerijskog odredba iz Kraljeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari