Šmit: Verujem da će se Srbi vratiti u institucije BiH 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Kristijan Šmit izjavio je da očekuje da se politički predstavnici iz Republike Srpske vrate u institucije BiH, ocenivši da je to obaveza svih onih koji su izabrani da rade u korist naroda.

„Siguran sam da će se oni priključiti, odnosno vratiti u institucije i tamo izraziti svoj politički stav. Ukoliko to ne urade, koga će imati za političke taoce? Ljude – mlade i stare, sve oni koji očekuju poboljšanje okolnosti u kojima žive“, rekao je Šmit za Politiku.

Govoreći o odluci srpskih predstavnika da ne učestvuju u radu institucija BiH dok se ne povuče Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, Šmit je rekao da postoje neke mogućnosti za saradnju, ne kroz javna izjašnjavanja, već „radeći na pitanjima koja treba rešvati“.

On je istakao da inicijativa Otvoreni Balkan ubrzava saradnju u regionu, i ocenio da bi bilo najbolje ako bi broj učesnika mogao da bude povećan sa tri na šest država, dodavanjem Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Šmit je rekao da bi predložio da se to ne shvati ideološki, već kao zajednički rad na pripremi svih tih država za članstvo u Evropskoj uniji.

„Dobro iskorišćene inicijative mogle bi otvoriti put ka ekonomskom uspehu za sve“, naglasio je Šmit.