SNS predstavila načela, prioritet demografija 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Srpska napredna stranka (SNS) predstavila je danas svoja programska načela i planove za naredne godine, a kao apsolutni prioritet istaknuto je popravljanje demografske situacije u Srbiji.

Potpredsednica stranke Ana Brnabić govorila je da se sada iznosi plan ne do 2025, već do 2030. godine, i rekla je da se mora još više uložiti u populacionu politiku, pomoći mladima da se osamostale i pomoći studentima da imaju decu tokom studiranja.

„Evropa, SAD i zapadni svet, izgube celu generaciju tako što dobijaju decu kasnije i na nama je da probamo da vratimo tu generaciju“, rekla je Brnabićeva i dodala da će se zakoni menjati i kako bi se pomoglo mamama preduzetnicama jer to sada nije dobro rešeno.

Premijerka je govorila koliko će puteva i brzih pruga imati Srbija 2030. godine istakavši da je to takođe prioritet zbog ravnomernog regionalnog razvoja, ali i zato što je železnica ekološki najprihvatljiviji transport.

Dodala je će se ulagati u obrazovanje i nauku, da će se završiti digitalizacija,ulagati u kulturu.

Kada je reč o politici SNS-a, ona je rekla da postoje četiri osnovna politička postulata.

„Prvi je stalno jačanje, političko, društveno i svako jačanje Srbije, drugi državna stabilnost, treći puna samostalnost u odlučivanju i četvrta stvar je saradnja, evropske integracije ali saradnja sa svim partnerima“, rekla je Brnabićeva.

Ona je rekla da je SNS izradila dokument o svim svojim uspesima nazvan „Izveštaj građanima srbije“ i da će on sutra biti predstavljen.

Prethodno je Siniša Mali rekao da je u suštini svake uspešne politike – uspešna ekonomska politika, a da je ekonomska politika SNS-a u stvari ostvarenje sna Aleksandra Vučića.

Kako je istakao, ciljevi su jačanje privrede, osnove za brži rast ekonomije i povećanje standarda građana.

On je prikazao prezenaciju o tome šta je zatečeno 2012. godine kada je kako kaže, zemlja bila pred bankrotom, govorio o merama koje su tada primenjene, prikazao brojke ekonomskih uspeha SNS-a, osvrnuo se na rast BDP-a od sedam odsto čime će Srbija biti jedna od tri najuspešnije zemlje u Evropi.

Kao dokaz uspešnosti politike, Mali je izneo stopu nezaposlenosti, povećanje plata i penzija, i da će do kraja godine prosečna plata biti viša od 600 evra.

„Ovo je potvrda odgovorne ekonomske politike koju sprovodi SNS, a u centru te politike je čovek, građanin Srbije“ rekao je Mali i dodao da su javne finansije jake i da je jutros na državnom računu bilo 370 milijardi dinara.

„Četiri su stuba ekonomske politike, kapitalne investicije, rast životnog standarda, rast izvoza i inovacije uz kontrolu javnog duga i očuvanje makroekonomske stabilnosti“, rekao je Mali i dodao da se planira 14 milijardi evra dodatnih investicija u infrastrukturu.

Potpredsednik SNS Aleksandar Šapić rekao je da je lider njihove stranke Aleksandar Vučić „tvorac savremene Srbije“ i da će se ovaj period istorije izučavati za 20 ili 30 godina.

Šapić je izneo niz pohvala na račun rada stranke i Vučića, uveren da svi treba da budu ponosni što su Vučićevi savremenici i što su, kako se izrazio „saučesnici“ u svemu što radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari