SNS-u nije bitno poštovanje zakona 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Bivši članovi Gradske izborne komisije, njih desetoro koji su podneli ostavke jer im policija nije garantovala bezbednost, tvrde da su odluke „krnjeg“ dela komisije nezakonite.

Predstavnici SNS i koalicionih partnera u GIK  na sastanku u sredu uveče poništili su odluku o ponavljanju izbora na biračkom mestu u Šipurskim livadama i odbacili sve prigovore liste aktuelnog gradonačelnika Nebojša Zelenović – Šabac je naš.

Vera Palinkaš istakla je da silom pokušavaju da se proglase izborni rezultati van zakonskih okvira i time treba da se bave nadležni organi.

– U sredu, u 22 sata, bila je sednica izborne komisije koja ni po čemu ne može biti održana, budući da nakon podnošenja ostavki ostatak nema potrebnu većinu da bi uopšte mogao da održi sednicu, a samim tim da donese bilo kakvu odluku. Po informacijama koje smo dobili, tih deset članova je pozvalo na sastanak GIK-a Jelenu Jekić kao zamenika člana ispred Ruske stranke, iako svi znaju da ona nema pravo učešća u radu, što je utvrđeno presudom Upravnog suda 30. septembra i objavljenom na sajtu Gradske uprave, gde jasno stoji da ta stranka nema pravo na opunomoćenog predstavnika u Izbornoj komisiji. To očigledno ljudima iz SNS nije bitno, kao ni poštovanje zakona, navodi Palinkaš.

Valentina Lovrin Jevtić rekla je da je iz saopštenja SNS jasno da su u četvrtak odbijeni svi prigovori izuzev prigovora Aleksandra Pajića koji je usvojen i po tom osnovu poništeno rešenje GIK-a kojim je raspušten birački odbor u Šipurskim livadama i doneto rešenje da se ti izbori ponove.

– Taj prigovor je neblagovremen… Po poslovniku GIK-a, komisija prvo ispituje blagovremenost, a oni su prenebregli činjenicu da je prigovor podnet tri sata posle isteka roka, što je dokaz bahatosti, neznanja ili nečeg trećeg. Verujem da će u tom slučaju konačnu odluku dati sud kao i do sada, istakla je Lovrin Jevtić.

Čim odluke krnjeg dela GIK-a budu dostavljene podnosiocima prigovora, bivši članovi GIK-a će se u svojstvu građana žaliti na njih.

Darko Glišić, predsednik IO SNS, izjavio je za TV Pink da će sledeće sedmice biti konstituisana nova skupština Šabca i nova vladajuća većina. To znači da će krnji sastav GIK posle svih rokova za žalbe, proglasiti izborne rezultate i potvrditi odbornički sastav u kome je Zelenović izgubio većinu i prelazi u opoziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari