Španija potvrdila da priznaje kosovske pasoše, ali ne i Kosovo 1foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Špansko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je Španija prihvatila kao važeći pasoš Kosova iako ne priznaje njegovu nezavisnost, objavio je danas dnevnik Pais (El Pais).

Pozivajući se na izvore iz Ministarstva spoljnih poslova, Pais navodi da sada sve države članice EU koje su deo šengenskog prostora a ne priznaju nezavisnost Kosova (Španija, Grčka, Slovačka) prihvataju upotrebu običnih kosovskih pasoša“ ali i ističe da to „ni na koji način ne znači priznanje Kosova“.

Isti izvori su dodali da bi „bez ove izmene, nosioci kosovskih pasoša imali problema sa legalnim posetama državama koje nisu priznale Kosovo“.

Naglasili su takođe da „Španija daje prednost i nastaviće da da daje prednost dijalogu Beograda i Prištine kao načinu da se reši pitanje Kosova“ i „nastoji da minimizira njegov uticaj na građane“.

Španska vlada je poslednjih godina uslovljavala priznanje nezavisnosti Kosova postizanjem sporazuma sa Srbijom, ali je uveravala da neće ometati približavanje Prištine Evropskoj uniji. Tako je španska vlada prihvatila učešće kosovskih vlasti na samitima EU i Zapadnog Balkana, ali bez zastava i simbola države Kosovo. Poslednji takav samit održan je 13. decembra u Briselu, pod španskim predsedavanjem Unijom, podseća Pais.

Kosovo je poslednja zemlja Zapadnog Balkana čijim građanima je bila potrebna viza za ulazak u šengenski prostor, dodaje list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari