Srbija će, na poziv domaćina Narodne Republike Kine, naredne godine u Šangaju učestvovati na svetskoj izložbi EXPO 2010, na kojoj će se predstaviti ekonomski najjače države, ali i zemlje sa značajnim razvojnim potencijalima i pogodnim uslovima za strana ulaganja.

Predsednika Tadića, koji će petodnevnu zvaničnu posetu Kini završiti danas učešćem na srpsko-kineskom privredno-ekonomskom forumu u Šangaju, domaćini su upoznali sa organizacijom izložbe EXPO 2010.

Srbija će se, kako je najavio predsednik Tadić, u okviru svojih mogućnosti predstaviti kao moderna zemlja duge kulture i tradicije, koja se intenzivno izgrađuje i pruža veliki broj mogućnosti za razvoj biznisa i proizvodnje. „Nema dileme da će mnogi kreativni ljudi doprineti originalnom nastupu Srbije na EXPO 2010. Nećemo moći da se poredimo sa drugim zemljama novcem koji ćemo investirati u taj nastup, ali ćemo svakako idejama moći da se takmičimo na ovoj manifestaciji“, rekao je Tadić.

Predsednika Srbije domaćini su, na početku dvodnevnog boravka u Šangaju, predstavili ekonomske potencijale najmnogoljudnijeg kineskog grada i privredne prestonice te zemlje. Srpska delegacija, u kojoj je i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić posetila je juče televizijski „Toranj orijentalnog bisera“, visok 468 metara, a potom je posetila i šangajski Muzej urbanog istorijskog razvoja, gde je priređena virtuelna trodimenzionalna prezentacija grada. Tadić je, tom prilikom, izjavio da je Šangaj primer kako politikom ni iz čega upornim radom i dobro osmišljenom politikom za samo 20 godina može nastati jedan od najvećih poslovnih centara sveta, i ocenio da bi to iskustvo trebalo da bude poučno za Srbiju.

Predsednik Srbije je u subotu, trećeg dana zvanične posete Kini, boravio u Sijanu, drevnoj kineskoj prestoni i glavnom gradu provincije Šansi, gde se sastao sa njenim viceguvernerom Džao Dženg Jungom i posetio kulturno-istorijske znamenitosti drevne kineske prestonice. Šansi, sa oko 37 miliona stanovnika, ima velike privredne potencijale, razvijenu elektronsku i kompjutersku industriju i značajne energetske rezerve, a Tadić je sa lokalnim zvaničnicima, između ostalog, razgovarao o mogućnostima uspostavljanja saradnje srpskih instituta i poljoprivrednika te provincije. Tadić je u Sijanu posetio budističku pagodu velike divlje guske iz 7. veka, kao i muzej u kome su izloženi ratnici od terakote, statue koje su otkrivene u grobnici ujedinitelja kineskog carstva, imperatora Ćin Šihuanga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari