Srbija dobila predsednika u prvom krugu 1Foto: EPA / ANDREJ CUKIC

Srbija je dobila novog predsednika Republike koji je na danas održanim izborima osvojio skoro 55 odsto glasova, što znači da se drugi krug glasanja neće održati.

Prema podacima CRTA posmatračke misije „Građani na straži“, na osnovu 96 odsto obrađenog uzorka najviše glasova birača osvojio je predsednički kandidat Aleksandar Vučić – 54,9 odsto. Na drugom mestu je Saša Janković sa 16,2 odsto, a zatim slede Luka Maksimović 9,4 i Vuk Jeremić 5,8 odsto.

 • ALEKSANDAR VUČIĆ 54.9 %
 • SAŠA JANKOVIĆ 16.2 %
 • LUKA MAKSIMOVIĆ 9.4 %
 • VUK JEREMIĆ 5.8 %
 • VOJISLAV ŠEŠELJ 4.4 %
 • BOŠKO OBRADOVIĆ 2.3 %
 • Nevažeći 1.7 %
 • SAŠA RADULOVIĆ 1.4 %
 • ALEKSANDAR POPOVIĆ 1.2 %
 • MILAN STAMATOVIĆ 1.2 %
 • NENAD ČANAK 1.2 %
 • MIROSLAV PAROVIĆ 0.3 %

Ukupna izlaznost je 54,2 odsto sa statističkom greškom je +/-1 odsto. Nevažećih listića je bilo ukupno 1,7 odsto.

– Pobedili smo ne populizmom, demagogijom i napornima radom u veima teškim uslovima, i zato se zahvaljujem građanima – oni su sve rekli – izjavio je posle proglašenja pobede Vučić dodavši da je narod odlučio da ide brže, jače i bolje.

On je istakao da je posebno ponosan na činjenicu da je pobedio u prvom krugu i čestitao protivkandidatima na rezultatima. „Uprkos velikoj želji i čvrsto volji da me slome, gradjani su pokazali da vide naše rezultate i zato im kažem veliko hvala, jer samo sa njima Srbija pobeđuje“, istakao je Vučić.

Drugoplasirani Janković rekao je da će biti neobično, ali da mora da proglasi pobedu, „pobedu pristojnosti, pobedu reda, pobedu finih ljudi, pravila, vrednosti, pobedu Srbije koja više nije ista…“

– Sačekaćemo prave izborne rezultate, u skladu sa njima ćemo se i ponašati, ali naš put je tek počeo, poručio je Janković, koji se zahvalio svima koji su učestvovali u njegovoj kampanji, uključujući volontere i volonterke i pokretačima inicijative „Apel 100“, a najviše se zahvalio građanima i građankama Srbije, kao i novinarima.

Predsednički kandidat Grupe građana „Moramo bolje“ Vuk Jeremić izjavio je večeras da se na izborima pokazalo da Srbija definitvno nije demokratska zemlja i da građani ne žive u demokratskom društvu. „Nemamo demokratsku vlast, a mislim da ćemo uskoro dobiti i predsednika koji će na dužnost stupiti pravno formalno na legalan način, ali po meni, imajući u vidu sve iza nas, ne i na legitiman način“, ocenio je Jeremić na konferenciji za novinare.

Saša Radulović je ocenio da su pobedile su dve stvari: kupovina glasova, zastrašivanje i neregularnosti i, pre svega, apstinencija glasača, dok je Boško Obradović izjavio da traži poništavanje ovih izbora zbog neustavno sprovedenog izbornog procesa na Kosovu i Metohiji i medijske blokade koja je obeležila kampanju.

Lider radikala Vojislav Šešelj večeras se nije pojavio u izbornom štabu stranke.

Miroslav Parović je jedini kandidat koji je osvojio manje od jedan odsto glasova zbog čega će morati da vrati novac u budžet koji je dobio za kampanju.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han čestitao je srpskom premijeru Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima. „Čestitke Aleksandru Vučiću na izboru za predsednika Srbije ubedljivim rezultatom“, naveo je Han na Tviteru. On je rekao da očekuje saradnju s novim predsednikom Srvije „kao partneru i prijatelju u pristupanju EU“. „Srbija i EU: Bolji zajedno“, napisao je Han.

Vučiću je čestitao i austrijski ministar spoljnih poslova Sebastian Kurc.“Čestitam Aleksandru Vučiću na izboru za srpskog predsednika. Radujem se što ćemo nastaviti blisku saradnju između dve zemlje“, napisao je Kurc na svom Tviter nalogu.

Ovde možete pogledati kako je protekao izborni dan iz minuta u minut.