Srbija između Mjanmara i Avganistana: Da li će reč "sloboda" nestati u potpunosti? 1Foto: Epa

Izveštaj organizacije Fridom haus u posebnom izdanju nazvanom „Obeležavanje 50 godina borbe za demokratiju“, u kojem se Srbija nalazi na 16. mestu zemalja u kojima je u poslednjih 10 godina zabeležen dramatičan pad sloboda, između Avganistana i Mjanmara, prema rečima Đorđa Pavićevića, profesora Fakulteta političkih nauka, pokazuje da vlast i vladajuća stranka stalno povećavaju represiju prema političkim suparnicima i da Srbija ide ka autoritarnom, nedemokratskom režimu.

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, kaže za Danas da je ovaj izveštaj još jedan od brojnih izveštaja međunarodnih i domaćih organizacija koji svi do jednog ukazuju na zabrinjavajuće stanje demokratije, vladavine prava i ljudskih prava u Srbiji.

Zabrinjavajuće je da je Srbija već godinama ne spada u demokratske i slobodne zemlje, mišljenja je Đorđe Pavićević, koji tu misao dopunjuje i obojašnjava činjenicama o tome da Srbija iz godine i godinu nazaduje.

– To pokazuje da vlast u Srbiji nema nameru da popravlja stanje nego sve više ograničava slobode i ojačava mehanizme kontrole – kaže sagovornik Danasa.

Ovaj izveštaj je posebno važan, dodaje, jer se odnosi na godinu kada smo imali izbore i, ističe naš sagovornik, pokazuje da ti izbori nisu bili ni pošteni ni slobodni.

SNS stalno povećava represiju prema političkim suparnicima 

– Indeks je u delu o političkim slobodama dosta lošiji nego u delu o osnovnim slobodama, gde isto ne stojimo dobro. Ovo pokazuje da vlast i vladajuća stranka stalno povećavaju represiju prema političkim suparnicima i da Srbija ide ka autoritarnom, nedemokratskom režimu – kaže Đorđe Pavićević.

Srbija između Mjanmara i Avganistana: Da li će reč "sloboda" nestati u potpunosti? 2
Đorđe Pavićević/Foto: Nenad Kovačević

Sagovornik Danasa ističe da imajući u vidu način na koji se ovih indeksi prave i događaje u prvih nekoliko meseci 2023. godine, ugrožavanje novinara ili rad parlamenta – može se očekivati da će ocena stanja u sledećem izveštaju biti još lošija.

– Možda će i reči sloboda i demokratija nestati iz ocene stanja, čak uz kvalifikacije polu i hibridno – zaključuje on.

Nasilna represija na skupovima aktivista i protestima

Srbija je parlamentarna demokratija sa višestranačkim izborima, ali je Srpska napredna stranka konstantno erodirala politička prava i građanske slobode, pritiskala nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije građanskog društva, navodi se u izveštaju.

Fridom haus navodi da su se tokom 2022, dogodila brojna kršenja sloboda okupljanja, uključujući nasilnu represiju na skupovima aktivista i protestima, koju su vršile privatne bezbednosne agencije i maskirane osobe navodno povezane sa vladom. Predsednik Vučić otkazao je održavanje Evroprajda u septembru u Beogradu, zbog „pretnji desničarskih grupa“. I pored zabrane, hiljade LGBT aktivista učestvovalo je u neformalnoj paradi, konstatuje Fridom haus.

Predizbornu kampanju su obeležila medijska pristrasnost i optužbe na račun zloupotrebe javnih resursa. Predsednik Vućić se pojavljivao kao šef države i stranke SNS, što je značilo veliku medijsku prisutnost i činilo nejasnim u kojoj ulozi nastupa. Srbija beleži poen manje jer su medijski uslovi bili povoljni za vladajuću stranku, pre svega nepristrasni mediji i zloupotreba javnih resursa“, piše u izveštaju Fridom hausa. Posmatrači su prijavili mnogobrojne neregularnosti tokom kampanje i na sam dan izbora. OEBS i ODIHR naveli su u završnom izveštaju da su mnogobrojni nedostaci doveli do nefer uslova, koji si favorizovali vladajuće partije.

Pritisak na zaposlene u javnom sektoru i manjine, kao i socijalno ugrožene

Fridom haus navodi i da su tokom kampanje ključne slobode bile poštovane, ali je bilo disproporcionalne medijske zastupljenosti provladinih stranaka u medijima, pritisaka na zaposlene u javnom sektoru i manjine, kao i socijalno ugrožene, pogotovo romsku populaciju da glasaju za vlast.

Dodaje se da su dupli birački spiskovi korišćeni da se prati kako su glasači glasali, i da je prijavljena i kupovina glasova.

Prema rečima Dragana Popovića, izveštaj Fridom hausa je još jedan od brojnih izveštaja međunarodnih i domaćih organizacija koji svi do jednog ukazuju na zabrinjavajuće stanje demokratije, vladavine prava i ljudskih prava u Srbiji.

Srbija između Mjanmara i Avganistana: Da li će reč "sloboda" nestati u potpunosti? 3
Dragan Popović Foto: Medija centar

– Autokratski režim Aleksandra Vučić vrlo konzistentno uništava sve demokratske institucije od 2012. godine, uključujući i institute presudne za opstanak demokratije poput javne debate ili političkog pluralizma – kaže Popović.

I u novom izveštaju, napominje, kao i u drugim sličnim publikacijama, istaknute su zloupotrebe medija, nepostojanje fer izbornog procesa i visok nivo korupcije u Srbiji.

– Sve su ovo elementi koji gotovo neizostavno idu uz uspostavljanje lične vlasti i nije posebna vest da su i u Srbiji prisutni. Verujem da je važno uočiti kontinuitet u oštrini jezika kod ovakvih izveštaja. Iako se radi o najuglednijim međunarodnim organizacijama i institucijama koje veoma paze na termine koje upotrebljavaju i prilično su konzervativne u davanju ocena, za srpsku vlast nemaju mnogo lepih reči i iz godine u godinu koriste sve jače izraze za opis problema u Srbiji – smatra Popović.

Iako ne mogu da donesu trenutnu korist, ističe, važnost ovakvih izveštaja je ogromna, jer sve što se dešava u Srbiji ostaje zapisano i ubuduće će moći da se koristi za različite aktivnosti usmerene ka ponovnom uspostavljanju demokratije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari