"Referendum da Sever Kosova postane međunarodni protektorat": Srpski opstanak predlaže rešenje za krizu na KiM 1Arhivska fotografija Foto: BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/DS

Građanska inicijativa “Srpski opstanak” iz Kosovske Mitrovice zahteva održavanje referenduma kojim bi se Sever Kosova proglasio međunarodnim protektoratom pod pokroviteljstvom stalnih misija već prisutnih na Kosovu.

 

Predlažu da mandat međunarodne uprave bude oročen na period od dve godine, sa mogućnošću produženja na još dve godine, ukoliko je to neophodno.

Kao razlog navode nekoordinisanost akcija prištinskih vlasti s međunarodnim akterima koje uzrokojuju eskalaciju, odnosno usvajanje jednostranih odluka koje negativno utiču na život građana na Severu Kosova. Napominju da njihov zahtev nije secesionistički akt.

“Vlada u Prištini već duže vreme usvaja jednostrane odluke koje negativno utiču na život građana na Severu Kosova. Neodgovorna politika gospodina Aljbina Kurtija uslovila je da Srbi sa Severa Kosova, posle 10 godina, napuste kosovske institucije. Nekoordinisanost akcija prištinskih vlasti sa međunarodnim akterima uzrokovala je eskalaciju na terenu u maju ove godine. Srećom, tom prilikom, izbegnut je sukob širih razmera. Imajući u vidu tešku situaciju u kojoj se Evropa nalazi usled rata u Ukrajini, takav scenario ne bi bio ni u čijem interesu”, stoji u saopštenju ove inicijative.

 

Srpski opstanak dodaje da da Vlada Kosova nije načinila značajne korake u smeru deeskalacije.

“Uvažavajući zabrinutost svih zajednica za svoj opstanak na ovom prostoru i željom za mir i suživot, Pozivajući se na načela participativne demokratije i prava na samoopredeljenje, zahtevamo održavanje referenduma na kojem bi građani na demokratski način glasali o uvođenju međunarodne uprave — međunarodnog protektorata pod pokroviteljstvom stalnih misija prisutnih na Kosovu (UN, KFOR, EULEX) — nad teritorijom Severa Kosova, odnosno nad opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Pozivamo sve političke, društvene i nevladine aktere, kao i pojedince, da nam se priključe u podršci ovoj ideji i daju svoj doprinos. Ovo je nadpartijsko pitanje za očuvanje mira i iole normalnog života na Severu Kosova”, navode.

Poručuju da je “sada već trajna kriza” na Severu Kosova uslovila ubrzanu emigraciju stanovništva sa ovog područja.

“Zabrinutost opštom situacijom jasno je iskazana od strane brojnih međunarodnih aktera. Štaviše, nakon neuspelih pregovora tokom poslednje runde dijaloga jasno je da Vlada Kosova nema nameru da promeni svoj pristup”, kažu iz “Srpskog opstanka”, napominjući da se to pokazalo i na jučerašnjoj konferenciji Aljbina Kurtija u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari