SSP Zrenjanin: Građani pod pritiskom na biralištima 1Foto: M.P. / Danas

U Zrenjaninu se danas održavaju izbori za Savete mesnih zajednica na deset biračkih mesta, a povodom današnjeg glasanja Gradski odbor SSP Zrenjanin saopštio je da su zabeležili brojna kršenja glasačkih pravila.

SSP Zrenjanin navodi da su birači pod pritiskom vlasti, da je kandidovana samo jedna lista a da ostali Zrenjaninci nemaju ni osnovne informacije o ovim događajima.

„Dokaz da se vlast bori da preuzme svaku ćeliju, odnosno svaku mesnu zajednicu je to što je na svih devet biračkih mesta, kadidovala se samo jedna lista,  lista Srpske napredne stranke. Građani su pod intezivnim pritiskom, bez mogućnosti da se kandiduju svedoci i taoci SNS mašinerije, koja zauzima sve i želi da okupira sve. Idu po kućama, pitaju ljude za koga će glasati, dolaze po njih I odvoze ih na biračko mesto, pod pretnjiom i ucenom. Postoje i indicije da se javni ustanove zloupotrebljavaju u kampanji, jer smo na mestu MZ Berbersko – Bolnica, videli službena vozila jedne javne ustanove, kao i zaposlene koji su imali zadatak do dovoze glasače, a jedan od kandidata u toj MZ je direktor pomenute ustanove“, upozorila je predsednica GO SSP Zrenjanin Sonja Pernat.

Kako navodi, da bi izbori bili pošteni svakom mora biti omogućeno da bira za koga glasa.

„Ovde je jasno da nema izbora niti birališta već puka glasališta na koga se sprovode gradjane pod pritiskom i ucenama. Ova vlast je uspela do kraja sve da obesmisli sami seme biraju, sami broje glasove I sami slave pobedu. Nilkada ovakvi izbori ne mogu biti legitimni“, kaže Sonja Pernat.

Na današnjim izborima za Savete MZ Zrenjaninci prvi put biraju svoje predstavnike po novom modelu odluke o mesnim zajednicama koji je pre godinu dana usvojen.

Novi model predviđa da građani više ne glasaju za kandidate, već za izborne liste. Kao što smo već izvestili, do sada su se kandidovali u svih devet MZ pripadnici samo jedne liste „Zajedno možemo sve”.

Izbori za članove saveta devet mesnih zajednica u gradu i selima su organizovani u tri gradske i šest seoskih mesnih zajednica.

Članove saveta MZ  danas su birali stanovnici mesnih zajednica „Sonja Marinković“, „Berbersko–bolnica“ i „Nikola Tesla“ u Zrenjaninu, i meštani Lazareva, Banatskog Despotovca, Elemira, Lukinog Sela, Perleza i Tomaševca.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari