Šta američki ambasador na Kosovu očekuje od novih gradonačelnika na severu KiM? 1Foto: Twitter/@LumirAbdixhiku

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer očekuje da novi gradonačelnici opština na severu Kosova preuzmu tehničku, ali ne i političku ulogu, navodeći da treba izbegavati tenzije, prenosi Telegrafi.

Hovenijer je naveo da su izbori održani 23. aprila u skladu sa zakonima Kosova, ali da se demokratija oslanja na učešće građana.

„Da bi bila u potpunosti reprezentativna, demokratija se oslanja na učešće građana na slobodnim i poštenim izborima, uvek se nadamo da ćemo videti najjaču izlaznost birača. Izbori održani 23. aprila bili su u skladu sa zakonima Kosova koji su propisani Ustavom. Međutim, s obzirom na nisku izlaznost, očekujemo da novoizabrani gradonačelnici opština i skupština opština preuzmu tehničku, a ne političku ulogu, uviđajući neobične uslove pod kojima su izabrani. Nastavljamo da ih ohrabrujemo da odgovore na potrebe svih svojih birača“, naveo je Hovenijer.

Istakao je da je neophodno izbegavati tenzije, i da izabrani gradonačelnici „ulaze u objekte u kojima su dobrodošli“.

„Sve strane moraju delovati odgovorno i uzdržano i minimizirati potencijalne tačke napetosti. Apsolutno ne podržavamo bilo kakvu upotrebu sile koja bi mogla dovesti do pojačanih tenzija ili nasilnog sukoba. Izabrani zvaničnici treba da ulaze u zgrade samo tamo gde su dobrodošli. Lokacija na kojoj izabrani gradonačelnici polažu zakletvu ne utiče na njihov status izabranog funkcionera“, izjavio je Hovenijer u intervjuu za Telegrafi.

Prema njegovim rečima, „svaka kriminalna aktivnost koja bude ometala gradonačelnike u vršenju njihovih zakonskih obaveza, suočiće se sa kaznom SAD i međunarodne zajednice“.

Smatra da novoizabrani predsednici opština moraju da rade u cilju smirivanja tenzija.

„Očekujemo da sve stranke, posebno izabrani gradonačelnici, deluju u cilju smanjenja tenzija, posebno u vreme osetljivih okolnosti na severu Kosova“, zaključio je Hovenijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari